23948sdkhjf

Vidne Scandinavian Star-sag kritiserer politi for fejlcitering

Et centralt vidne i den norske efterforskning af den uopklarede mordbrand på 'Scandinavian Star' i 1990 mener, at afhøringer af ham er blevet misbrugt af norsk politi og kommission med det formål at fremme en konklusion om, at der ikke skete sabotage på skibet efter de to første påsatte brande.

Det skriver Politiken søndag.

Per-Gunnar Lundin var bjærgningschef i det svenske firma Röda Bolaget og stod for at bjærge biler fra det brandhærgede skib, da det var blevet bugseret til den svenske by Lysekil. De norske myndigheder har brugt hans vidneudsagn til at afvise teorien om bevidst sabotage mod et hydraulikrør, som skulle antænde en tredje påsat brand på ’Scandinavian Star’ 12 timer efter de to første brande på skibet. Det har gjort Per-Gunnar Lundin vred. Derfor har han nu valgt at stå offentligt frem.

- Det overgår min forstand. Om det har noget med prestige at gøre, fordi politiet vil fastholde en bestemt opfattelse, ved jeg ikke. Men jeg har så svært ved at forstå, hvorfor præcis politiet skulle forvanske en afhøring. Når dette er fejlciteret, kan man spørge, om andre afhøringer også er fejlciterede. Jeg synes, at det er alvorligt, siger Per-Gunnar Lundin til Politiken.

Hvis den tredje brand var fremkaldt bevidst ved et rørbrud, ville der være langt færre mistænkte brandstiftere om bord på skibet – og det kunne undersøges, om der også var en forbindelse til de to første påsatte brande. Mens der var 482 passagerer og besætningsmedlemmer om bord ved de første brande, var der på tidspunktet for den tredje brand kun få besætningsmedlemmer og brandfolk om bord.

Per-Gunnar Lundins kritik kommer efter, at der i forvejen er blevet rejst andre kritikpunkter af kommissionsrapporten. Senest da Politiken for tre uger siden kunne afsløre, at forsikringsselskabet Fjerde Sø aldrig undersøgte skibets værdi, da forsikringssummen blev fordoblet til 24 mio. dollars kun en uge inden branden – hvilket er det modsatte af, hvad der fremgår af rapporten.

Politiken har bedt både Oslo Politi og den norske kommissions formand Frank K. Olsen om en kommentar – og en afklaring af, om det er korrekt eller ej, at Per-Gunnar Lundin er blevet fejlciteret. Men kommissionsformanden har ikke svaret på henvendelsen, og Oslo Politis pressechef Unni Turid Grøndal siger, at politiet ikke vil udtale sig:

- Vi har ikke mere at tilføje i sagen og har ingen kommentarer til det, som bliver fremsat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.2