Maritime virksomheder i Nordjylland har jobvækst og ambitioner om mere
Nordjylland har en lang og stærk tradition inden for det maritime område og er i dag blandt Danmarks stærkeste klynger med hensyn til maritim service og reparation og med et stærkt nybygningsværft i Skagen. Godt 13.000 personer er beskæftiget i de maritime erhverv i Nordjylland, viser en regional analyse fra 2015. Og dét tal er der potentiale for at øge fremadrettet. Det viser nøgletal fra Det Maritime Vækstprogram hos det nordjyske maritime center MARCOD, som netop har optaget de sidste seks af i alt 30 små og mellemstore virksomheder i programmet.
Virksomhedernes egne nøgletal viser, at de fra deres forrige til det seneste regnskabsår har haft en samlet stigning i omsætningen fra 854 mio. kroner til 943 mio. kroner – en stigning på 10 procent. Også i antal ansatte har virksomhederne indberettet en stigning fra 699 ansatte i forrige regnskabsår til 827 ansatte i det seneste, som betyder, at hver virksomhed i gennemsnit har ansat knap 4,5 nye medarbejdere.
”Det viser, at der fortsat er vækst og et potentiale at arbejde med, selvom de faldende oliepriser har haft en effekt på branchen. Disse 30 virksomheder er udvalgt af et panel som perspektivrige virksomheder, og deres nøgletal viser tydeligt, at der er noget at bygge videre på,” siger Allan Hejslet, maritim erhvervskonsulent hos MARCOD, der er projektleder for programmet.
Nøgletallene viser også, at virksomhederne er blevet bedre til at tjene penge. Deres resultat er i gennemsnit øget fra knap 1,5 mio. kroner til godt 2,5 mio. kroner.
Nordjylland satser blåt
Det maritime erhverv indgår som et vækstområde i den Regionale Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-18 inden for særligt grønne løsninger til skibsfart, reparationsværft, transport og logistik. Både Vækstforum Nordjylland og EU’s Regionalfond har derfor støttet Det Maritime Vækstprogram.
”Programmet er specielt målrettet den stærke maritime sektor i Nordjylland. Målet er at skabe yderligere vækst via rådgivning og dermed flere vækstvirksomheder og en fortsat positiv jobskabelse i den maritime branche i Nordjylland,” siger Christine Lunde, adm. direktør i MARCOD.
Virksomhederne har fået mellem 100.000 og 200.000 kroner i direkte støtte til konsulentbistand, hvor der er blevet arbejdet med strategi i forhold til f.eks. organisationsudvikling, professionelt bestyrelsesarbejde, internationalisering og struktureret salg, certificeringer, produktudvikling og digitalisering.
SafeEx ApS i Frederikshavn har som én af de 30 virksomheder fået 150.000 kroner i støtte og har netop afsluttet deres forløb.
”Det kan være svært at overbevise bestyrelsen om, at man skal investere i flere nye projekter, men det bliver pludselig muligt, når man kan få et tilskud til aktiviteten. Vi har derfor kunnet igangsætte flere aktiviteter og arbejdet med vores strategi,” siger salgsdirektør Henrik Andersen.
Det Maritime Vækstprogram udløber med udgangen af 2016.
Kilde: MARCOD
Læs også:
Legat til lærlingekoordinator i Marcod
Marcod skal fortsat udvikle det maritime Nordjylland