23948sdkhjf

Regeringen ønsker Søværnets fregatter fuld operationsklare

ARKTISK BEREDSKAB: Som et led i den analyse af Rigsfællesskabets ansvar for særligt de arktiske områder ønsker regeringen besætningsberedskabet på alle tre fregatter opgraderet til komplet niveau.
Det var lidt en bet for Søværnet, at man som et led i diverse sparetiltag fra tidligere regeringer måtte forhåndsudelukke en samtidig aktion for alle sine tre nye fregatter. Der er således kun midler til at opretholde det, der svarer til to-et-halvt skibs besætning, men som et led i den nye opgraderede arktiske beredskabsplan vil man have fregatterne med op på komplet niveau.

Det fremgår af den foreløbige rapport om beredskabsplanen, som Forsvarsministeriet offentliggjorde mandag. Heri skriver Forsvarsministeriet, at man som konkret eksempel på den kommende øgede indsats mod nord ønsker komplet besætning til alle tre fregatter – ’Ivar Huitfeldt’, ’Peter Willemoes’ og ’Niels Juel’. Det sker med henvisning til ønsket om at kunne udnytte Søværnets potentielle fregatkapacitet.

Ganske vist er hverken de tre fregatter eller de to støtteskibe ’Absalon’ og ’Esbern Snare’ særligt bygget til sejlads i arktiske farvande – i lighed med de to typer inspektionsskibe – men de kan udmærket begå sig nordpå alligevel. Og mindst lige så godt som mange af de civile enheder, der opererer i bl.a. grønlandske farvande.

Strategisk meget vigtig indsats

Styrkelsen af fregatternes potentiale skal ses som en understregning af ønsket om at højne suverænitetsbudskabet. Det understreges i den sammenhæng, at Arktis i stigende grad har fundet plads i den nationale (Rigsfællesskabet) og internationale dagsorden. Områdets (hele vejen op til Nordpolen) strategiske betydning er stor for Rigsfællesskabet, og det er vigtigt, at man styrker sine interesser. Herunder ved mere aktivt og synligt at kunne hævde sit suverænitetsbudskab.

Den mere militært prægede side af det nye fælles budskab indeholder også andre aspekter. Herunder bl.a. forslag om oprettelsen af en hjemmeværnslignende organisation på Grønland, der ikke mindst ville kunne være et væsentligt bidrag til et given beredskabssituation – civil eller ej. Der har i sammenhængen i øvrigt også været nævnt muligheden for genfremstillelse af forslag fra Dansk Folkepartis side om indførelse af sessionsmulighed for såvel grønlandske som færøske unge – med lige mulighed for indtrædelse i Forsvaret.

Hvad angår de øvrige initiativer, der ønskes iværksat inden for rammerne af det påtænkte øgede beredskab, samler de sig også om mere civile indsatsområder som miljøet, fiskeriinspektion og anden støtte til det civile samfund. Herunder naturligvis ikke mindst beredskabet i forhold til søulykker og SAR-operationer. Her ses bl.a. på mulighed for øget satellitovervågningstjeneste, droneberedskab, flere helikoptere m.v.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078