100 personer og tre-fire kokke
UDDANNELSE: Der skal meget mad til at mætte 100 munde, når man skal sejle rundt 5.800 sømil fra Horsens (via Tenerife) til Rio De Janeiro. Men det er hovmester Jakob Østergaard helt klar til at imødekomme.
”Deciderede kokkelever, som de kendtes i tidligere tider, har vi jo ikke mere. Det er en del af elevtjansen om bord at arbejde i kabyssen. Og i særlig grad for dem, der går på skibsassistent og/eller HF-Søfart-uddannelse hjemme hos Martec i Frederikshavn. De skal kende til den side af erhvervet, og det lærer de i praksis så bl.a. her, mens de er med på togt,” forklarer han.
”De slipper i øvrigt ikke med at lære at vende en frikadelle eller være med til at slå dej til dagens brød op. De skal også undervises i hygiejne som et af de fag, der skal bestås til skibsprøven. Og det er så også en af mine opgaver undervejs.”
Tryk på i Rio
Jakob Østergaard er selv uddannet skibskok med start på Kogtved Søfartsskole og læretid hos DFDS, men gik derpå i land og arbejdede inden for restaurationsbranchen i et par håndfulde år. Så begyndte lysten til at prøve søen af igen at melde sig, og det ledte til stillingen på ’Danmark’, hvor han med stor fornøjelse nu er i gang med sit 3. togt. Og det er da specielt med OL-målet i sigte, men det er blot en ekstra bid af kransekagen, understreger han.
”Det er rigtigt, at der bliver tryk på under det tre uger lange ophold. Vi har hele vejen igennem booket til henholdsvis et dags- og et aftenarrangement. Så der bliver noget at se til, idet vi selv står for langt den meste forberedelse af de forskellige arrangementer. Vi får en ekstra kok ned til selve opholdet, men ellers har det meget at gøre med forberedelse og godt samarbejde med den yachtclub, vi skal være gæster hos.”
”Jeg har sammen med bl.a. kaptajnen været dernede på forhånd for at se tingene an. Og har lavet gode forhåndsaftaler med leverandører af råvarer. Kvaliteten er god og forhandlerne ivrige efter at gøre forretninger, så det ser fint ud. Men det bliver da i øvrigt også noget med at gå på marked nærmest dagligt og købe friske forsyninger,” fortsætter Jakob Østergaard.
Kun jordbær én gang
I Rio venter der mange forskellige typer arrangementer. En af de store kunder i butikken ’Danmark’ i den sammenhæng er Danmarks Idrætsforund, der både vil invitere fine gæster fra de højere sportshierarkier og danske atleter om bord. Spredt over flere arrangementer. Den danske ambassade har også lagt billet ind, ligesom sponsorvirksomheder som A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Hempel og Torm. Det hele kulminerer lidt kulinarisk for Jakob Østergaard & co., når skoleskibets protektor, Prins Joachim, er vært ved en særlig gallafest om bord.
”Men en ting er jo al virakken i Rio. Det er sådan set mere en oplevelse for sig selv. For mig er det dagligdagen om bord, der er det vigtigste formål med at være her. Og det har da krævet ikke så lidt tilpasning. Det er jo andre forhold at arbejde under, end når man har 10 køle- og fryseskabe at benytte. Her må vi bl.a. stuve frugt og grønt under lejderne op til agterdækket og så dagligt gå og inspicere beskaffenheden,” fortsætter han.
"Og her har jeg bl.a. opdaget, at uskrællet frugt og grønt klarer sig klart bedre, når det skylles i saltvand. Et trick, nogle af vores faste besætningsmedlemmer også har lært sig undervejs i deres tidligere liv til søs. Sådan kan man blive ved at tage til sig. Og eleverne tager faktisk rigtig godt til sig lige nu i starten af togtet. Der ryger nemt 12-14 rugbrød dagligt, hvor vi om nogle uger er nede på det halve, når depoterne er ved at være fyldt op.” Den slags viden skal man bare kunne kalkulere lidt med, når tingene skal gå op. Men de får kun jordbær og stegt flæsk én gang undervejs! Og det bliver nu på søndag på vej ud af de danske farvande,” slutter Jakob Østergaard.
Læs også:
’Danmark’ har sat kurs mod Rio via Kattegat og Horsens
Læs også:
På vej til Rio – og videre ud i livet