Klynger klarer sig bedre
Henrik Sornn-Friese fra CBS fortalte ved dagens kick-off konference, at lande med veludbyggede maritime netværk klarer sig bedst globalt
Kick-off konferencen for projektet Danmarks Maritime Klynge sluttede her til eftermiddag, efter en dag med masser af taler, synspunkter og fremtidsvisioner om og for den maritime klynge.
Blandt nogle af dagens sidste talere var blandt andet Henrik Sornn-Friese, centerleder hos Centre for Shipping Economics and Innovation, CBS, der forklarede hvorfor han mente det var vigtigt at satse på den Maritime Klynge.
Blandt nogle af dagens sidste talere var blandt andet Henrik Sornn-Friese, centerleder hos Centre for Shipping Economics and Innovation, CBS, der forklarede hvorfor han mente det var vigtigt at satse på den Maritime Klynge.
Ud over de sædvanlige svar, om at branchen i Danmark har opbygget en styrkeposition igennem utroligt mange år, som det ville være ærgerligt at tabe på gulvet, samt hvordan Det Blå Danmark bidrager med arbejdspladser og er en vigtig sektor for økonomien, kunne Henrik Sornn-Friese fortælle, at det viser sig, at lande der ikke bare har en maritim sektor men en maritim klynge, generelt klarer sig bedre.
Her påpeger han blandt andet hvordan USA og Sverige ikke klarer sig nært så godt som eksempelvis Singapore og Norge, hvor netværk igennem sektoren giver anledning til vidensspredning, som gør, at de kan klare sig globalt, mens lande uden maritime klynger mangler en form for dynamik.
”Det gælder om at være tæt forbundne, og have en gensidig afhængighed,” forklarede Henrik Sornn-Friese, der også mener at vi vil se endnu mere outsourcing og specialisering fremover, hvilket vil øge behovet for opgraderinger.
Også blandt dagens senere indslag var Jesper Bernhardt, direktør for SIMAC, der fortalte om mulighederne for kompetenceudvikling for de mellemlange, videregående uddannelser.
Også han lagde især vægt på ordet ”samarbejde”, og talte varmt for at sikre veje til videre uddannelse på kandidatniveau. Samtidig gjorde han det også klart, at de nuværende uddannelser naturligvis skulle opretholdes og på visse punkter forbedres.
Derudover fulgte han op på blandt andet Ulla Bjørndal Møller fra A2Seas ønske om flere opkvalificerende kurser, og ville gerne se nærmere på mulighederne for yderligere efteruddannelse.
Inden alle de omkring 150 deltagere gik til networking-frokost, rundede overborgmester i København, Frank Jensen, kick-off konferencen af, med en tale der både omhandlede vigtigheden af Det Blå Danmark for regeringens 2020-plan, green-tech samt erhvervsliv i hovedstadsregionen, inden han takkede for en god konference.
Projektet Danmarks Maritime Klynge kører fra 1. november 2011 frem til 1. november 2014, og er støttet med midler fra EU Socialfonden og Vækstforum Hovedstaden.
Læs også: