23948sdkhjf

Skibsvrag fra 1644 fundet i Femern Bælt

Marinarkæologer har fundet et uforstyrret skibsvrag der kan stamme fra et søslag i 1644
Et unikt, uforstyrret skibsvrag menes at være fundet i Femern Bælt.
 
Marinarkæologer fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde undersøger i disse dage et skibsvrag, der muligvis stammer fra et søslag i 1644. Det blev i første omgang fundet i 2008 ved forundersøgelser, men arkæologerne har holdt positionen hemmelig for at kunne blive de første dykkere på vraget.
 
Jørgen Dencker, der er museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, fortæller, at skibet er en guldgrube, da det hos de fleste store vrag i de danske farvande oftest kun er bunden med ballaststenene, der er bevaret. Her har arkæologerne fundet en del sammenhængende skibsdele, hvilket kunne tyde på, at mindst et af skibsdækkene er bevaret.
 
Marinarkæologerne fortsætter deres arbejde med at dokumentere skibvraget i dansk farvand i yderligere tre uger. Herefter flytter forskerne til tysk farvand for, i samarbejde med arkæologer fra Archäologisches Landesamt Schleswig-Holstein, at gennemføre undersøgelserne af det andet skibsvrag. Her er der sandsynligvis tale om det danske orlogsskib ”Lindormen”, som sank i oktober 1644 under et søslag med en svensk-hollandsk flåde. Positionen for vraget har været alment kendt gennem en årrække og arkæologerne venter derfor, at det er delvist plyndret af sportsdykkere. Om de to vrag stammer fra samme søslag eller fra to forskellige vides endnu ikke.
 
Begge skibsvrag ligger på omkring 24 meters vanddybde, og i et stærkt trafikeret område, hvor skibe passerer talstærkt. Derfor foregår undersøgelserne som offshore-dykning, der er underlagt store sikkerhedskrav. Dykningen sker fra det 80-meter lange dykkerskib VINA fra JD Contractor A/S i Holstebro, hvor de i alt 15 offshore-dykkere – 9 marinarkæologer og 6 dykkere fra JD Contractor A/S - bor og arbejder i de otte uger undersøgelsen varer
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093