23948sdkhjf

Museum med globalt udsyn

Om ca. otte måneder er et helt nyt og anderledes søfartsmuseum klar ved siden af Kronborg i Helsingør. Nøgleordene er involvering, nærvær, globalt udsyn. Og spektakulær arkitektur.
Man behøver ikke at være søfartsinteresseret for at falde på halen over det kommende søfartsmuseum M/S Museet for Søfart i Helsingør.
 
”Vi har valgt ikke at definere en primær målgruppe. I stedet har vi med udstillingsdesignet arbejdet intensivt med de hollandske udstillingsdesignere om at lave udstillingen, så der er noget for alle – hvad enten det er en børnefamilie på jagt efter en underholdende oplevelse eller en meget søfarts-interesseret. Vores formidling opdeles i forskellige tekstniveauer, så den besøgende kan vælge det niveau, der passer. Derved er vi også åbne for både den ”hurtige” gæst, der løber udstillingen igennem på en time og glæder sig til at besøge caféen - og den detaljeorienterede gæst,” siger museumsdirektør Jørgen Selmer til Søfart.
 
Alle typer gæster
”Vi regner med at se alle typer af mennesker: Børnefamilier på udflugt, folk fra søfartserhvervet, unge mennesker, der er interesseret i søfart, arkitekturinteresserede fra ind- og udland, og så forventer vi i høj grad at kunne tiltrække turister, på grund af museets globale vinkling af dansk søfartshistorie og på grund af vores arkitektur og udstillingsdesign, der ikke står tilbage for det forvente turister oplever andre steder i verden.”
 
Museet arbejder tæt sammen med turistorganisationerne Wonderful Copenhagen og Visit Nordsjælland om at nå turisterne. I forvejen vil de ca. 200.000 turister, der hvert år besøger verdenskulturarvsstedet Kronborg skulle gå hen over en bro over museet for at komme til Kronborg. På den måde bliver museet meget synligt for turisten, selv om det ligger under jordens overflade.
 
En helt ny standard
Jørgen Selmer er tydeligvis begejstret over at fortælle om det storstilede projekt, der med garanti ikke ligner noget andet søfartsmuseum herhjemme.
 
 ”Vi forventer at sætte en helt ny standard for både den arkitektoniske oplevelse og den samlede museumsoplevelse,” siger Jørgen Selmer, der erkender ikke at have en maritim baggrund, men til gengæld kommer fra en stilling som museumsdirektør på Københavns Bymuseum og har siden 2007 arbejdet intensivt for at udvikle dette helt nye maritime museumskoncept.
 
Hans forventninger at få vendt op og ned på begrebet Søfartsmuseum er temmelig store.
”Mange har en ret fast opfattelse af, hvad et søfartsmuseum går ud på – baseret på en kronologisk tilgang og ret mange skibsmodeller.  Vi vil gerne radikalt udfordre dette og har i samarbejde med det hollandske udstillingsdesign-firma kossmann.dejong udviklet en helt anderledes og tematisk udstilling baseret på film, visuelle effekter på væggen og interaktive elementer. Museet bliver meget oplevelsesorienteret, hvor udstillingen kun rummer ganske lidt tekst, men gæsten kan samtidig selv tilvælge dybere videnslag,” forklarer Jørgen Selmer.
 
Læs hele interviewet i Søfart fredag 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.371