23948sdkhjf

Kabler på rekordtid i Anholt Havmøllepark

DONG Energy kan se tilbage til en meget effektiv udlægning af kabler på Anholt Havmøllepark, som 13. december sidste år havde alle møllepositioner koblet på elnettet.
Nytårsaften 2011, klokken 19, mens familien Danmark sidder samlet omkring nytårsmiddagen, hamrer installationsfartøjet Svanen det første fundament ned i havbunden ca. 20 km nordøst for Grenaa. Pælen markerer starten på anlægsarbejdet til DONG Energy’s kommende havmøllepark, Anholt Havmøllepark.

Juni 2012 starter kabelfartøjerne arbejdet med at udlægge forbindelseskablerne på havbunden imellem transformerplatformen og de 111 fundamenter,  og allerede 12. september – tre uger tidligere end planlagt – er alle kabler udlagt.

”Et havmølleprojekt af denne størrelse kan ses som serieproduktion af 111 små kraftværker, der forbindes med kabler til et stort samlet kraftværk. Grundig forberedelse, og detaljeret koordinering med alle involverede  leverandører på forkant er afgørende for, at leverancerne er klar i den optimale rækkefølge,” siger Claus Bøjle Møller, projektleder i DONG Energy, og fortsætter:

”Vi har haft fokus på at nå vores stramme tidsplan, men vi har også udfordret vores måde at tænke på for at undgå spild i form af eksempelvis ventetid for fartøjer og ikke-optimal montage-rækkefølge.”

At selve udlægningen af kabler er sket så hurtigt skyldes ikke mindst et ny-designet skibs-layout, hvor et 'magasin med ni kabeltromler på dæk kan klargøre næste tromle med 20-30 tons kabel, mens det foregående bliver 'skudt' ud på havbunden. På det bedste døgn kunne vi 'skyde' hele tre kabler ud.

Straks efter at et kabel er udlagt, arbejder montører med at forbinde de 111 kabler i Anholt Havmøllepark med Energinet.dk's transformerstation. 5. december kan teknikerne melde, at alle kabler er monterede, og kort efter, 13. december 2012, er alle 111 mellempositioner i parken spændingssat og tilsluttet det danske elnet.

Hermed er kablerne udlagt og tilsluttet hurtigere end på andre hidtidige projekter og på plads i god tid, inden vi installerer møllerne.

”I mange havmølleprojekter er det ikke lykkes at få kablerne spændingssat inden montagen af møllerne. Men det er en stor fordel, fordi vi slipper for at sejle  dieselgeneratorer ud til hver mølle for at forsyne  møllerne med strøm i den første periode. Samtidig er det muligt at starte el-produktionen hurtigt, efter møllen er stillet op. Det betyder meget for projektets økonomi,” siger Claus Bøjle Møller.

Kilde: DONG Energy


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074