23948sdkhjf

Grønt lys til handelsaftale mellem EU og USA

Ledere på begge sider af Atlanten har den 13. februar 2013 givet grønt lys til at indlede forhandlinger om en ambitiøs EU-US- frihandelsaftale.
Der vil være tale om den største økonomiske alliance i verden, hvis den bliver realitet. Handelen mellem USA og EU udgør i dag over 600 milliarder USD årligt. En handelsaftale mellem EU og USA forventes at kunne øge BNP med 0,5 % i EU og 0,4 % i USA i løbet af de kommende 15 år, hvilket vil svare til 115 milliarder USD yderligere i årlig indkomst til Europa.

Målet er, ifølge Europa-Kommissionen, at opnå en vidtgående aftale, som ikke alene vil fokusere på at fjerne toldsatser og åbne investeringsmarkeder, men også på at tilpasse regler og tekniske produktstandarder, hvilket i øjeblikket udgør den vigtigste hindring for transatlantisk handel.

Rederiforeningen velkommer EU og USA’s villighed til at indlede ambitiøse forhandlinger, navnligt i lyset af de fastlåste multilaterale handelsforhandlinger i WTO. En udsigt til verdens største frihandelszone kan kun gavne shipping. Rederiforeningen forventer dog ikke nogen ændringer af den såkaldte Jones Act – en amerikansk lov som forbyder ikke-amerikanske ejede og -byggede skibe at transportere gods og personer mellem amerikanske havne – selv om dele af Europa-Parlamentet gerne så det.

Handelskommissær Karel de Gucht forventer, at parterne kan nå frem til en aftale inden for to år, hvilket vil betyde, at aftalen kan vedtages under Kommissærens mandat i den nuværende Barroso-Kommission og falde sammen med de amerikanske midtvejsvalg. Mange ser dog to år som en yderst optimistisk tidsramme.

 Kilde: Danmarks Rederiforening
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109