5. marts rammer olien Køge Bugt
Træning i håndtering af oliespild er baggrunden for havmiljøøvelse i Køge Bugt.
Beredskabsstyrelsen, Politiet og Søværnet afholder havmiljøøvelse i den nordlige del af Køge Bugt den 4. og 5. marts. På land deltager de kommunale beredskaber og miljøafdelinger i de seks involverede kommuner.
På vandet deltager blandt andet miljøskibene Gunnar Thorson og Gunnar Seidenfaden med støtte fra marinehjemmeværnsfartøjerne Kureren, Hvidsteen og Carina fra Danmark sammen med miljøskibe fra Sverige og Tyskland. Det dansk, svensk, tyske havmiljøsamarbejde i den såkaldte SWEDENGER-aftale afprøves ved samme lejlighed.
Scenariet for øvelsen
Den 4. marts kolliderer "tankskibet" Sleipner med et andet skib, hvorved cirka 1.000 tons råolie løber ud i havet. Dette skaber en hektisk planlægningsaktivitet i land. Alle involverede myndigheder gør sig klar til at tage imod olien, der forventes at ramme kysten den 5. marts om morgenen. Samtidig kæmper miljøskibene ude til på havet en brav kamp for at samle så megen olie op som muligt, inden den rammer kysten.
Den 5. marts rammer en stor del af olien kysten på trods af alle anstrengelserne til søs. Olien vil i princippet ramme hele kyststrækningen, og planlægningen i land går ud på at ruste sig til at kunne imødegå netop dette scenarie. Rent praktisk vil man dog kun træne indsættelse af flydespærringer og personel på to små strækninger af kysten, nemlig ved Brøndby Strandpark og ved Sydvestpynten på Amager.
Kilde:
Søværnets Operative Kommando
Søværnets Operative Kommando