Mærsk førte an på rekordrig aktiedag
Med A.P. Møller - Mærsk som den store trækhest lukkede det danske aktiemarked onsdag i det højeste niveau nogensinde efter et plus til C20-indekset på 1,3 pct. til 792,9.
Regnskabet fra Mærsk var dog onsdagens klart største begivenhed, og fra Esplanaden var meldingerne positive med et større nettoresultat i første kvartal end ventet på 1150 mio. dollar. Analytikerne havde ifølge et estimat, som SME Direkt havde indsamlet for Ritzau Finans, ventet et resultat på 1018 mio. dollar.
“De tre store divisioner - Line, Terminals og Olie og Gas - leverer et bedre resultat end ventet. Man var lidt usikker på, hvad Mærsk kunne præstere i Line i en tid med svage rater, og der viser de jo igen, at de har haft en enorm stærk omkostningskontrol, og derfor kommer de faktisk ud med et bedre resultat, end vi i hvert fald havde ventet,” siger senior aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.
Mærsk løfter sine forventninger til hele 2014's bundlinje eksklusive særlige poster til et plus på 4 mia. dollar mod tidligere ventet et resultat "på niveau med 2013," hvor resultatet blev 3,6 mia. dollar på den post. Inklusive særlige poster ventes nettoresultatet fortsat at lande "væsentligt over" 2013, hvor resultatet blev 3450 mio. dollar efter minoriteter.
Mærsks B-aktier steg 3,8 pct. til 13.830 kr., hvilket er det højeste niveau siden slutningen af 2007.
Det startede med rentefald på det danske obligationsmarked onsdag morgen, men stille og roligt vendte det rundt til moderate kursfald og rentestigninger. Markedet gik dermed hånd i hånd med aktierne, som startede svagt, men fandt bedre momentum.
Den toneangivende 10-årige danske statsobligation med udløb i 2023 lukkede i 1,45 pct. eller 2 basispoint højere end tirsdag.
Dagen bød på forbrugerpristal fra såvel Danmark som for eurozonen, og begge overraskede i positiv retning, hvilket også kan have understøttet en tendens til stigende renter. Herhjemme viste forbrugertilliden en uventet stigning i maj til 7,8, det højeste niveau siden 2007, fra 5,5 i april.
“Dagens måling er absolut positiv og ses især understøttet af tendensen til faldende ledighed, lave renter og inflation samt stabilisering på boligmarkedet,” skrev seniorøkonom Rasmus Gudum Sessingø fra Handelsbanken i en kommentar onsdag.
Forbrugerpristallet for eurozonen viste en forbedring til minus 7,1 i maj fra minus 8,6 i april, og det var en større forbedring end ventet, idet estimatet blandt økonomerne var 8,3 ifølge Bloomberg News.
Kilde: /ritzau/FINANS