Nyt dansk-canadisk samarbejde undervejs
Maritim industri parat til at levere til international forsvarsindustri.
Provinsen er hjemsted for den canadiske atlanterhavsflåde og søsatte i 2010 et program til en værdi af 33 milliarder canadiske dollars for at opbygge en national skibsindustri, blandt andet til brug for den candiske flåde, under navnet National Shipbuilding Procurement Strategy.
Samarbejdet med canadierne er unikt, og det åbner mulighed for, at den danske maritime industri kan levere teknologi, knowhow og udstyr til andre lande – i modsætning til, hvad der hidtil har været muligt.
Det skriver brancheorganisationen Danske Maritime på sin hjemmeside.
Danske virksomheder i den maritime industri gør sig parate til at levere teknologier, design og udstyr, der kan anvendes af andre landes maritime forsvarsindustrier. Et epokegørende samarbejde med Canada åbner døren for lignende aftaler med andre lande.
Historisk set er det landes egne maritime producenter, der leverer udstyr til den nationale maritime forsvarsindustri. Men et samarbejde med Canada, der har været under opbygning i et par år, åbner døren for, at danske maritime producenter kan levere teknologi og udstyr til den maritime forsvarsindustri i mange andre lande.
Samarbejdet tog for alvor fart, da OMT (Odense Maritime Technology) i starten af 2013 fik en kontrakt til en værdi på over 140 mio. kr. på designudvikling af otte offshore, arktiske patruljebåde til Canada.
”Den danske maritime industri har til forskel fra andre landes producenter en unik mulighed for at levere den allernyeste teknologi til andre lande. Det skyldes, at andre landes maritime producenter typisk kun må levere nye produkter til landets egen forsvarsindustri. Og da vi i forvejen er på forkant teknologisk på en række områder, får vi et ekstra forspring i forhold til konkurrenter,” siger underdirektør Michael Prehn, Danske Maritime, der i samarbejde med Naval Team Denmark er vært for mødet med canadierne og den efterfølgende matchmaking-session med virksomhederne.
De danske virksomheder, som mandag den 15. september vil præsentere sig for den canadiske delegation, er OMT, DASPOS, Inrotech, Atlas Incinerators, Nordic Defense Industries, DESMI, MAN Diesel & Turbo og Hempel. Tirsdag den 16. september vil de canadiske gæster besøge OMT i Hørsholm og OSK-Shiptech i København. Delegationen vil også lægge vejen forbi DI, hvor der kan skabes kontakt til dansk forsvarsindustri, der leverer til de øvrige værn.
De besøgende er repræsentanter for ADIANS (The Aerospace and Defense Industries Association of Nova Scotia) og lokalregeringen fra Nova Scotia.
Canadierne er desuden interesseret i et muligt samarbejde om deltagelse i europæiske forskningsprojekter under Horizon 2020, bl.a. med henblik på udvikling inden for biodiesel, brandbekæmpelse og energibesparelse, oplyser Michael Prehn.
Kilde: Danske Maritime