Nyt blod til Det blå Danmark
BORNHOLM: Unikt samarbejde mellem martime virksomheder og De maritime udviklingscentre, tiltrækker unge til Det blå Danmark.
”Du har 20 minutter til at samle denne tekniske enhed – og adskille den igen!”
Opgaver som disse blev mere en 30 unge fra Polen, Tyskland og Danmark i weekenden præsenteret for i Bright Green Park Bornholm i Nexø, hvor de var samlet til en teknisk olympiade.
Eventen var den sidste del af SoBaTo-projektet (the Southern Baltic TechnOlympics), som er støttet af EU.
Der er tidligere afholdt tilsvarende arrangementer i Tyskland og Polen.
Konceptet er tysk. Egentligt startede det med at nogle tyske virksomheder havde svært ved at gennemskue, hvad de unge, der søgte jobs, egentligt kunne. Det er jo ikke kun karakter, der gælder, men også tilgang til opgaverne og engagement. Udfordringer til de unge var mange.
De unge blev testet på deres tekniske og almene viden, dog med vægten lagt på maritime opgaver.
De unge fra de tre deltagende lande, er udvalgt fra uddannelsesinstitutioner, hvor man prioriterer uddannelse inden for teknik og Science.
Det var lykkedes, at skabe interesse for projektet hos flere bornholmske maritime virksomheder. Således stillede Sydhavnens Motorværksted APS, rederiet Færgen, Trio-Nexø, Bornholms Elektromotor, skibsmægler Eivind Hansen og Maritimt Overvågnings Center Syd op en hel lørdag for at udfordre de unge på teknisk viden og færdigheder.
”Jeg skal nok læse til arkitekt, men det kan også blive ingeniør,” lyder det fra Peter Westerdahl på 17 år. Han er pt. elev i 1U på Campus Bornholm, hvor han følger den tekniske linje. Han har deltaget i de to tidligere tekniske olympiader og har haft stort udbytte.
Han ligger særlig vægt på det internationale nanetværk, som SoBaTo har skabt.
Denne påstand, er Christian Westerdahl ikke alene om. Næste alle de unge, som søfart tale med, havde lovord til overs for arrangement og særligt til den Networking, som projektet har givet som sidegevinst.
Projektet er ledet af Bornholms Maritime Udviklings Center, hvor koordinator Lone Reppien Thomsen har været tovholder gennem hele forløbet, godt støttet af Europas maritime Udviklings Center og direktør Steen Sabinsky.
Lørdag aften blev spændingen udløst, og der var fine præmier til vinderne.
”Det har været helt fantastisk, at møde unge med så stort engagement og entusiasme, lød det fra en træt men tilfreds koordinator,” Lone Reppien Thomsen fra Bornholms Maritime Udviklings Center.