Mærsk-selskab ind i jernbanedrift i Panama

Havneoperatøren APM Terminals, der er ejet af den danske rederigigant A.P. Møller - Mærsk, har købt Panama Canal Railway Company.
Selskabet driver en 76 kilometer lang enkeltsporet jernbane, der forbinder Atlanterhavet og Stillehavet.
Det oplyser APM Terminals i en pressemeddelelse.
Jernbanen støder op til Panamakanalen og gør det lettere at transportere gods mellem havnene i begge ender af Panamakanalen.
- Panama Canal Railway Company repræsenterer en attraktiv infrastrukturinvestering i regionen, som er i tråd med vores kerneydelser inden for intermodal containertransport, siger Keith Svendsen, administrerende direktør i APM Terminals, i pressemeddelelsen.
APM Terminals har købt jernbanen af Canadian Pacific Kansas City Limited og Lanco Group/Mi-Jack.
Panama og Panamakanalen er blevet et centralt emne i amerikansk politik, efter at USA's præsident, Donald Trump, i sin indsættelsestale sagde, at han vil tage Panamakanalen tilbage.
Han mener, at det er alt for dyrt at sejle der.
Derfor er købet "opsigtsvækkende", mener Berlingskes erhvervskommentator:
- Panamakanalen kommer nu under mindre amerikansk kontrol, siger Thomas Bernt Henriksen til Berlingske.
Sidste år genererede Panama Canal Railway Company en omsætning på 77 millioner dollar, skriver APM Terminals i pressemeddelelsen.
Panamakanalen er en menneskeskabt slusekanal, som gør det muligt for skibe at krydse gennem Mellemamerika fra Atlanterhavet til Stillehavet og omvendt.
Hvis kanalen ikke eksisterede, var skibene tvunget til at sejle rundt om Sydamerikas spids.
Det var USA, der i store træk byggede Panamakanalen i begyndelsen af 1900-tallet, og amerikanerne forvaltede området omkring kanalen i årtier.
I 1977 underskrev USA og Panama en aftale, som banede vejen for, at kontrollen over kanalen kunne overgå fuldstændig til Panama.