Fynsk teknologi er på vej til Ghanas forsvar
En ghanesisk ordre er tikket ind i Faaborg.
Helt præcist på Tuco Yacht Værft, der nu skal bygge og levere to otte meter lange hurtiggående kompositfartøjer til Ghanas forsvar. Fartøjerne vil blive anvendt til træning, redningsoperationer og maritime sikkerhedsopgaver.
Opgaven er resultatet af et samarbejde mellem myndighederne i Danmark og Ghana, herunder både på flådeområdet og inden for søfart. Især det dansk-ghanesiske flådesamarbejde har bidraget til, at Ghanas Navy fik blik for Tucos kompetencer.
Ghana Navy har til projektet modtaget finansiel støtte fra den danske regering gennem Freds- og Stabiliseringsfonden. Tuco vil assistere med teknisk support og teknologioverførsel gennem hele projektet. Projektet er dog fuldt ud forankret i Ghana, hvilket er en afgørende forudsætning for at sikre lokalt ejerskab i Ghana.
Konceptet omfatter praktisk og teoretisk uddannelse, hvor lokale teknikere trænes i Danmark og Ghana, og overordnet har initiativet til formål at sikre langsigtet overførsel af viden og etablering af lokal kapacitet, så Ghana kan udvikle sin egen bådebygningsindustri og mindske afhængigheden af importerede fartøjer.
En lang proces
Det har været en længere proces at nå i mål med visionen om at bygge skibe i Ghana med dansk teknologi. Undervejs har Tuco haft god gavn af dialog med bl.a. forsvarsattacheen og søfartsrådgiveren på den danske ambassade i Ghana, fortæller Jonas Pedersen, der er CEO for Tuco.
- Jeg vil gerne takke Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet for at understøtte implementeringen af dette projekt. Uden deres assistance var det næppe lykkedes, og vi ser frem til fortsat kontakt om de spændende muligheder, som vi forventer, at projektet bringer med sig. Om alt går vel, er dette kun begyndelsen, og jeg er rigtig glad for det stærke lokale samarbejde, vi har fået etableret, siger Jonas Pedersen.
- Også Danske Maritime har som Tucos brancheorganisation været med i hele processen, og international chef Bjarke Wiehe Bøtcher ser Vestafrika – og Afrika generelt – som en region og et kontinent, der er værd at holde øje med også for andre virksomheder i den danske maritime industri:
- Vestafrika er et område, som er inde i en positiv udvikling, og hvor vi oplever øget interesse for maritim teknologi, ikke mindst inden for sikkerhed og overvågning. Vi oplever en stigende interesse for at samarbejde med dygtige udenlandske virksomheder, herunder danske, og vi holder naturligvis et vågent øje med, hvad der ellers byder sig af muligheder. I den forbindelse har det gode samarbejde med de danske repræsentationer stor betydning,” siger Bjarke Wiehe Bøtcher.
Tuco Yacht Værft ApS i Faaborg producerer hurtiggående ProZero både af komposit, som anvendes af flåder og inden for ordenshåndhævelse, offshore vind, opmåling, dykning, brandslukning, passagertransport og meget mere.