23948sdkhjf

Mærsk-aktier falder markant efter endt havnestrejke i USA

Aktionærer giver Mærsk hug på Børsen, efter at havnestrejke er afblæst

Mærsks A- og B-aktier ligger fredag morgen kort efter børsåbning i bunden af det danske C25-indeks.

Det sker, efter at parterne i en amerikansk havnekonflikt natten til fredag dansk tid blev enige om en midlertidig overenskomst.

Dermed sluttede en omfattende strejke blandt havnearbejdere på den amerikanske østkyst, som blev indledt tirsdag.

Omkring en halv time efter åbning ligger både Mærsks A- og B-aktie til et fald på over syv procent.

Strejken har de seneste dage truet med at lamme fragten til og fra USA og potentielt skabe huller i den globale forsyningskæde.

Steg i ugerne inden

Derfor lød forventningen også, at en længere strejke ville få fragtraterne til at stige. Høje fragtrater kommer selskaber som Mærsk til gode, fordi det øger indtjeningen.

Det skete blandt andet, efter at uro i Det Røde Hav fik en række af verdens største rederier til at omdirigere deres skibsruter, så skibe sejler syd om Afrika i stedet for gennem Suezkanalen og Det Røde Hav.

Det sendte fragtraterne i vejret og gav medvind til blandt andet Mærsks indtjening. Derfor opjusterede selskabet i august sine forventninger til indtjeningen i 2024.

I tiden op til den amerikanske havnestrejke steg Mærsk-aktierne generelt. Mandag, dagen inden strejken blev en realitet, lød stigningen på fire procent for B-aktien.

Aktierne i Mærsk er opdelt i A- og B-aktier. A-aktierne giver stemmeret, mens B-aktierne ikke gør.

Den midlertidige aftale siges blandt andet at indeholde en lønstigning på 62 procent over seks år for havnearbejderne på den amerikanske østkyst. Det siger en kilde med kendskab til forhandlingerne til Reuters.

Aftalen er en foreløbig aftale, som løber frem til 15. januar 2025. I mellemtiden vil parterne vende tilbage til forhandlingsbordet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109