23948sdkhjf

Cepos: Nye EU-regler koster hvert år dansk erhvervsliv mindst 12 mia. kr.

Analyse fra Cepos viser, at fem års nye EU-direktiver koster dansk erhvervsliv varige omkostninger på næsten 12 mia. kr. årligt - og regningen er formentlig endnu større

Nye direktiver fra EU - blandt andet bæredygtighedsdirektivet og arbejdstidsdirektivet, koster hvert år danske virksomheder dyrt i øget administration. 

En ny analyse fra Cepos har EU-direktiver som Folketinget har implementeret i dansk lovgivning de seneste fem år, hvert år koster danske virksomheder 12 mia. kr. Det svarer til 0,4 procent af Danmarks BNP.

- Der er tale om betydelige omkostninger, som bliver påført danske virksomheder, uden at vi i Danmark har haft en debat om, hvorvidt omkostningerne står mål med gevinsterne. Samtidig er det ofte svært at se, at reglerne lever op til nærhedsprincippet, siger Jonas Herby, specialkonsulent i Cepos. 

Folketinget bør opgøre hele regningen

Blandt andet fastslår analysen, at det nye EU-direktiv, som fra 1. juli har betydet, at alle medarbejdere skal registrere deres arbejdstid at koste danske virksomheder mellem 1,0 og 2,4 ma. kr. årligt i administration.

Reelt kan de samlede omkostninger for dansk erhvervsliv ved EU's lovgivning være langt højere end de 12 mia. kr. årligt. 

Opgørelsen dækker nemlig kun de ca. 0,4 procent af EU-retsakterne i femårs-perioden, der er implementeret i dansk ret via lovforslag, som Folketinget systematisk opgør omkostningerne for erhvervslivet af. Hvad de resterende 99,6 procent koster opgør Folketinget ikke systematisk.

- Det er bekymrende, at Folketinget ikke opgør de samlede omkostninger relateret til EU’s retsakter. Et samlet overblik over omkostningerne ville styrke den demokratiske debat om EU-reguleringen, der i dag udgør 60 procent af al lovgivning i Danmark, siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Læs analysen her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063