23948sdkhjf

Havnens mølleprojekt til 350 mio. lagt i skuffen

Planerne om at rejse flere vindmøller ved Hanstholm Havn er sendt tilbage til start efter tre års forarbejder - og det undrer Thy-Mors Energi, som er klar med et projekt med fire nye møller

Hanstholm Havn er et stormomsust sted, og er derfor et godt sted at opstille møller.

Dem står der tre af øst for havnen, men Thisted Kommune, der 1. januar 2023 overtog havnen som en kommunal havn, vil gerne have flere. De kan både levere grøn energi og være en indtægtskilde til havnen.

For at opfylde de to formål indgik den daværende selvstyrehavn en aftale med andelsselskabet Thy-Mors Energi om et vindmølleprojekt som omfattede seks møller ved havnen. To på arealer på havnens vestmole, fire på arealer syd for havnen.

Aftalen om møllerne havde en udløbsdato, men også en mulighed for forlængelse. Den mulighed er ikke udnyttet, for Thisted Kommune har besluttet af lave et nyt udbud af projektet.

"Thisted Kommune er forpligtet til at udbyde projektet for at opnå markedspris. Derfor laver vi nu et koncessionsudbud", forklarede borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) forleden.

Sagen vækker undren hos Thy-Mors Energi, som med afsæt i aftalen med den kommunale selvstyrehavn har udarbejdet et projekt som repræsenterer en investering i størrelsen 350 mio. kroner. Det kunne understøtte grøn vækst på Hanstholm Havn. Om projektet realiseres, henstår lige nu i det uvisse, siger adm. direktør Lars Peter Christiansen, Thy-Mors Energi.Projektet omfatter fire vindmøller, en på havnens vestmole, tre på arealer syd for havnen, som er udlagt til erhverv. Det er to møller færre, end der var lagt op til i det debatoplæg, der var i høring i foråret 2022.

- Vi har efter kommunens anvisninger fået udarbejdet en miljøvurdering. Den siger, at projektet kan realiseres. Som det nu er udformet, er det lavet med fokus på en objektiv vurdering af, hvad der er muligt at realisere på en placering tæt på Nationalpark Thy og ud fra et hensyn til, at møllerne skal være der uden at skubbe noget andet ud, siger Lars Peter Christiansen.

Som tingene står, bliver både miljøvurdering og vindmølleplaner liggende i hans skrivebordsskuffe. Om de tages frem, afhænger helt af kommunens nye udbud af mølleprojektet.

- Jeg er opmærksom på præmissen i den oprindelige aftale med havnen, som sagde, at aftalen havde en udløbsdato, men at den kunne forlænges. Siden årsskiftet 2022-23 har vi forhandlet om den forlængelse og var så langt, at der i august var enighed om et forslag til en aftaleforlængelse.

- Men inden forslaget kom til politisk behandling, fik kommunen lavet en juridisk vurdering som konkluderede, at grundlaget for aftalen ikke var juridisk gangbart og at der skulle laves et koncessionsudbud. Det stiller jeg spørgsmål ved, siger Lars Peter Christiansen.

Det gør han, fordi den oprindelige aftale mellem andelsselskab og selvstyrehavn også var genstand for en juridisk vurdering. Det stillede ikke spørgsmål ved holdbarheden af den. Samme resultat fremgik af en juridisk gennemgang af aftalen, som Thy-Mors Energi fik lavet.

- Trods to juridiske vurderinger, der begge siger, at aftalen er i orden, får kommunen lavet en tredje, som siger det modsatte. Den vælger man at følge, konstaterer Lars Peter Christiansen.

- I det lys følger vi os undsagt og skubbet til side i vores bestræbelser for at understøtte Hanstholm Havn. Vi er et lokalt ejet andelsselskab, der blandt andet skal skabe gode rammebetingelser for det område, vi er en del af, og vi har økonomi til det, tilføjer direktøren.

Her og nu afventer Lars Peter Christiansen udbuddet.

- Men jeg har svært ved at se Thy-Mors Energi's rolle i forhold til mølleprojektet på havnen. Vi er et lokalt ejet selskab med 44.000 andelshavere og har, kraftigt tilskyndet af kommunen, sat os i spidsen for den grønne omstilling i området og for et samarbejde på tværs af sektorer, som er grundtanken bag Klimaalliancen Thy. Men det er en omstilling, der kræver politisk mod at gennemføre, siger Lars Peter Christiansen.

Her og nu har han ingen holdning til, om Thy-Mors Energi deltager i en ny udbudsrunde.

- Jeg kan bare konstatere, at hele projektet er sat tre år tilbage til der, hvor vi stod, da vi lavede den oprindelige aftale med selvstyrehavnen. Det har jeg svært ved at forstå, siger Lars Peter Christiansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078