23948sdkhjf

Søværnet bruger undervandsdroner i historisk vragjagt

Søværnets dykkertjeneste deltager med blandt andet undervandsdroner i historisk vragjagt ved Farsund i Norge

Søværnet er i samarbejde med forskningsgruppen Epoke, militære myndigheder og videnskabelige institutioner i Danmark og Norge i gang med en større eftersøgning af rester fra det historiske krigsskib 'Maria', der sank i 1531.

Det oplyser Søværnet i en pressemeddelelse.

Den danske deltagelse består desuden af Søværnets minerydningsenhed MCM Danmark og Søværnets dykkertjeneste, der dykker efter vragdele ved Farsund i Norge. Derudover er 'HDMS Thetis' indsat som repræsentant for Danmark og Søværnet.

Første skibe i den danske flåde

Ifølge Søværnet er 'Maria' det blot andet skib i den danske flådes historie, der blev grundlagt i 1510 af Kong Hans. Hans søn, Christian d. 2, der mistede tronen til sin farbror, ville generobre og skabe et dansk-norsk-svensk rige under sin ledelse. Men da han i efteråret 1531 sejler mod Norge med en større flådestyrke, går det galt, og han mister blandt andet skibet 'Maria', fortæller Søværnet.

På grund af de barske vejrforhold i søgeområdet, samt at der er gået 500 år siden forliset, forventes det ikke at være muligt at kunne finde et intakt vrag. Dog er der ambitioner om at finde så mange dele som muligt, så de kan bjærges, dateres, konserveres og udstilles. På den måde kan nuværende og fremtidige generationer bevidne, hvad der skete, da fundamentet for det moderne Skandinavien blev grundlagt, oplyser Søværnet.

'Engelen' og 'Maria' var de to første orlogsskibe i den dansk-norske marine, og dermed starten på verdens ældste flåde. Engelen brændte i 1518, hvorfor et fund af dele fra Maria vil give mulighed for at udstille og fortælle historien om grundlæggelsen.

Års forberedelser

I flere år har forskningsgruppen Epoke været i gang med at kortlægge, hvad der skete med skibet. Der ligger mange års akademisk arbejde bag, og nu er den reelle eftersøgning i gang.

I den forbindelse støtter blandt andet det danske Søværn og det norske Sjøforsvaret med kapaciteter. Søværnet bidrager med højteknologisk udstyr og personel, hvilket sandsynliggør at enhederne i fællesskab kan komme et skridt tættere på at få afdækket historiens gang.

Undervandsdroner

Indsættelsen af Søværnets kapaciteter bidrager ifølge Søværnet samtidig til at træne personel og anvende udstyr i et andet miljø end sædvanligt, og samtidig kan det kobles sammen med allerede planlagt træning. 

I forbindelse med eftersøgningen har Søværnet blandt andet brugt undervandsdroner, som via sonarteknologi er med til at kortlægge, hvad der befinder sig på havbunden.

Når 'Thetis' sejler tilbage mod Danmark søndag bliver det med nogle af de fund, der er blevet gjort ved Farsund i Norge, som skal til videre undersøgelse på Mosgaard Museum i Aarhus.

Følg projektet på Epoke.org.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078