23948sdkhjf

Vild vækst: Skagen tjener enormt på årets krydstogter

Skagen har rekordmange krydstogtgæster - Aalborg er distanceret med flere længder

Krydstogtturismen i Skagen er på himmelflugt.

Sæsonen 2023 kommer til at flytte landets nordligste by til et helt andet niveau, når det gælder antallet af krydstogtturister.

I øjeblikket er forventningen, at Skagen Havn i 2023 bliver gæstet af ikke mindre end 66 af de luksuriøse kæmpeskibe. Det er vurderet, at det vil bringe cirka 182.000 gæster til byen. Og dertil kommer så i øvrigt de mange besætningsmedlemmer, der følger med.

År 2022 var ellers det hidtil bedste for krydstogtturismen i Skagen - i løbet af året var der 49 krydstogt-anløb, der sammenlagt bragte godt 81.000 gæster til Skagen.

Men sidste års rekord har altså udsigt til at blive overgået med længder.

- Vi er jo mægtigt glade for, at vi har succes med at trække så mange krydstogtturister til Skagen, siger Anne Sofie Rønne Jensen, cruise manager ved Cruise Skagen.

Skagen kravler op ad rangstige

Den positive udvikling i Skagen flytter også markant rundt på styrkeforholdet mellem de forskellige danske krydstogthavne.

Ser man eksempelvis på situationen i Nordjylland, så har det i mange år været sådan, at Aalborg og Skagen kæmpede om at have førertrøjen på, når det handlede om at have flest krydstogtanløb og -gæster.

Men nu er forskellen i løbet af ganske få år blevet enorm.

I 2023 forventer Port of Aalborg 16 krydstogtanløb og godt 11.000 gæster - overfor Skagens 182.000 gæster.

En del af forklaringen er dog, at havnen i Aalborg har valgt at satse anderledes - ved simpelthen at skrue ned for markedsføringen af Aalborg som krydstogtdestination.

Krydstogtskibe Skagen og Aalborg - Infogram

Men det er ikke kun i et nordjysk perspektiv, Skagen Havn har rykket sig.

- Målt på antallet af krydstogtgæster, så har vi nu bevæget os op på en andenplads blandt de danske havne. Og det er vi selvfølgelig rigtigt stolte af, siger Anne Sofie Rønne Jensen.

Landets ubetinget største krydstogtdestination er København, der forventer 565.000 gæster i 2023.

Den tredjestørste danske krydstogthavn er Århus, der forventer 140.000 gæster i år - mens bornholmske Rønne med 66.000 forventede gæster kommer ind som nummer fire.

Disse ting er lykkedes

At udviklingen i Skagen har været så god, det er der flere forskellige årsager til.

- For det første er vi efterhånden blevet en velkendt destination i branchen, dernæst har vi en unik beliggenhed, og for det tredje betyder krigen i Ukraine, at der er mange krydstogtskibe, der ikke kan komme til russiske Skt. Petersborg. Det sidste har vi mistet nogle anløb på, men vi har faktisk i den anden ende fået flere krydstogtanløb ind, forklarer Anne Sofie Rønne Jensen.

Samtidig tilføjer hun, at Skagens nye kajanlæg med større vanddybde også betyder en del.

- Vi har fået nogle fantastiske havnefaciliteter, der betyder, at vi nu faktisk kan tage alle de typer krydstogtskibe ind, der eksisterer. Samtidig har vi plads til nu at have to af de helt store krydstogtskibe liggende på samme tid.

Anne Sofie Rønne Jensen tilføjer, at Cruise Skagen har brugt en del ressourcer på at deltage i krydstogtmesser rundt omkring i verden - ligesom man er med i en lang række forskellige branche-netværk.

- Via vores medlemskaber af de forskellige netværk er vi kommet helt tæt på beslutningstagerne i den her branche. Og det er virkelig noget, der har været rigtigt godt for os.

Sæsonen er udvidet

Det skal understreges, at forventningerne til en krydstogtsæson altid skal tages med et gran salt, da der kan blive ændret i antallet af anløb - og ligeledes vil passagerantallet formentlig blive en del anderledes, end det bud man kan give på forhånd.

- I starten af sidste sæson var der nogle af skibene, som kun kom med en tredjedel af de passagerer, der var plads til. Men i denne sæson har det set rigtigt fint ud indtil videre. De skibe, vi har haft besøg af, har været mellem 85 og 90 procent fyldte. Vi ved selvfølgelig ikke, om det kan blive ved på den måde, men det ser rigtigt lovende ud, forklarer Anne Sofie Rønne Jensen.

Sæsonens første krydstogtskib var "Britannia", der anløb 14. maj - mens sæsonens sidste anløb er 7. november, hvor "Aidanova" lægger til kaj.

I 2022 sluttede krydstogtsæsonen allerede midt i oktober. Dermed strækker besøgene fra de mange gæster sig altså også længere ind i årets sidste del her i 2023, og det vækker glæde hos Lene Kappelborg, der er konstitueret direktør for den lokale turistforening, Toppen af Danmark.

- Det her er jo noget, der kommer til at betyde ekstremt meget for vores ydersæsoner, siger hun.

Øget pres på Skagen

Mange af skibene, der lægger til ved Skagen, er på det nærmeste gigantiske. Det førnævnte krydstogtskib "Aidanova" besøger 12 gange i årets løb Skagen Havn - og hver gang kan det potentielt medbringe 6654 passagerer og 1646 besætningsmedlemmer.

- Når der er så mange anløb, og når skibene er så store, som de er, begynder man virkelig at kunne se det i gadebilledet i Skagen. Det kommer til at mærkes anderledes, end det har gjort tidligere, og det begynder jo virkelig også at give noget pres nogle af de steder, de her gæster kommer ind, siger Lene Kappelborg.

- Men selv om Skagen er en lille by, kan vi faktisk håndtere rigtigt mange besøgende i Skagen. Vi er vant til, at vi om sommeren skal være gearet til at rumme rigtigt mange gæster - men vi kan også sagtens klare det i ydersæsonen, fastslår turistdirektøren.

Det har tidligere været sådan, at to tredjedele af krydstogtturisterne var fra Storbritannien, mens også amerikanere udgjorde en stor andel.

- Men vores gæste-demografi er efter corona-perioden ændret sådan, at vi nu har fået flest tyske gæster - og færre amerikanere, forklarer Anne Sofie Rønne Jensen.

Hvor stor værdi har det?

Det store spørgsmål er, hvor meget sommerens op mod 182.000 krydstogtturister fylder i det samlede billede.

Toppen af Danmark kan ifølge Lene Kappelborg ikke umiddelbart komme med et opdateret bud på, hvor mange gæster der årligt besøger Skagen. Men tidligere er det blevet anslået, at byen i højsæsonen har 50.000 gæster dagligt.

Man har dog til gengæld en ret god idé om, hvor mange penge gæsterne brænder af i Skagen. I en større undersøgelse fra 2018 viste det sig, at krydstogtturisterne i gennemsnit bruger godt 500 kroner, mens de er i land.

Tager man udgangspunkt i antallet af krydstogtgæster i sidste sæson - som var godt 81.000 - så betyder det, at krydstogtgæsterne har brugt cirka 40 millioner kroner i Skagen i 2022.

Og det tal kan altså måske blive fordoblet i løbet af 2023.

- Krydstogtturisterne bidrager helt klart økonomisk i Skagen, men der er jo stor forskel på, hvor meget, det kan mærkes de forskellige steder, forklarer Lene Kappelborg.

Hvem besøger Skagen med et krydstogt?

I 2018 blev der lavet en undersøgelse af krydstogtturismen i Skagen, og den viste følgende resultater:

  • Den gennemsnitlige passager er 63 år - og 98 procent af gæsterne besøger Skagen for første gang.
  • 98 procent af de gæster, der sejler til Skagen med et krydstogtskib, vælger rent faktisk også at gå i land. De bruger i gennemsnit 3,7 timer på at være i land.
  • 23 procent af besætningsmedlemmerne på krydstogtskibene vælger også at gå i land i Skagen. De bruger i gennemsnit 2,6 timer i land.
  • Den gennemsnitlige krydstogtturist bruger godt 500 kroner på en dag i Skagen.

Souvenirs hitter

Lene Kappelborg har efterhånden et ret godt billede af, hvor gæsterne lægger deres penge. Og det er hverken besøg på Ruths Hotel eller shopping af eksklusive varer, der hitter.

- Der er måske ikke så mange af de her turister, der går ind og køber seks dyre glas hos en glaspuster - men der hvor det for alvor kan mærkes, det er hos de butikker, der sælger forskellige souvenirs.

Lene Kappelborg understreger desuden, at mange af byens attraktioner tjener penge på krydstogtturismen.

- Og så bidrager krydstogterne godt til, at det fortsat er muligt at opretholde buskørsel og dermed jobs til chauffører i vores område. Ligeledes har vi også et stort korps af guider i byen, som jo tjener deres løn på baggrund af det her.

Lene Kappelborg mener naturligt nok, at lokalområdet vinder stort på krydstogtgæsterne - men samtidig fastslår hun også, at gæsterne faktisk er meget glade for at besøge netop Skagen.

- I den her sammenhæng er det meget positivt, at Skagen er en relativt lille by. Gæsterne føler, at de har et overblik over, hvad de skal nå, mens de er i byen. Det giver en ret fed fornemmelse, når man både kan slappe af, shoppe og få set det, man vil. Vi får at vide, at Skagen virker afslappende på gæsterne.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08