Forsyningskæder er i fokus på topmøde i Davos
Klimaforandringer er et emne, der holder verdens topchefer vågne om natten. Hele 62 procent af de mere end 2.000 virksomhedsledere, der har deltaget i Deloittes nye CxO-undersøgelse, fortæller, at klimaforandringerne bekymrer dem det meste af eller hele tiden. For de danske topledere isoleret set er andelen helt oppe på 71 procent.
- Én ting er den omfattende bekymring, som kan være tung nok i sig selv. Men toplederne har samtidig svært ved at gennemskue, hvor de skal fokusere deres indsats og hvordan de skal opveje de kortsigtede omkostninger ved bæredygtige investeringer op mod de langsigtede fordele for klimaet. Den kombination forhindrer lederne i at træffe de svære beslutninger, som planeten og de kommende generationer har brug for, fortæller Anders Dons, der er dansk og nordisk CEO i Deloitte i en pressemeddelelse.
Forsyningskæderne er vigtigere
Til trods for den omfattende klimabekymring, så er klima ikke på danske topchefers top tre over kritiske forretningsprioriteter. Her rangerer forsyningskædeproblemer, geopolitiske spændinger og jagten på talent højere.
- Danmark har været forskånet for de værste klimakatastrofer indtil videre, og klimaforandringerne er derfor ikke akut forretningskritiske på samme måde som det er ikke at kunne tiltrække medarbejdere eller mangle vigtige komponenter til sine produkter. Men den private sektor har den nødvendige viden, indflydelse og skala til at bygge bro mod en bæredygtig fremtid. Det kommer til at blive et centralt tema i Davos disse dage, vurderer Anders Dons.
Klimabekymring som en tilskyndelse
Klimaforandringerne påvirker topledernes organisationer og interessenter negativt, men alligevel er der optimisme at spore. Et markant flertal af de danske topledere - 84 procent - mener nemlig, at verden vil lykkes med rettidig handling for at modvirke de værste konsekvenser af klimaforandringerne.
I Deloittes undersøgelse giver 76 procent af de danske topledere udtryk for, at både deres organisationer og den globale økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med - og ikke til trods for - opnåelse af klimamålene.
Knap tre fjerdedele af de danske topledere angiver at have øget bæredygtighedsinvesteringerne i det seneste år, og i dansk erhvervsliv har man da også lagt sig i selen med forskellige tiltag, der kan skubbe til omstillingen.
De danske virksomheder har i særlig grad kastet sig over disse fem tiltag:
Brug af mere bæredygtige materialer (59 procent) Styrket ledelsesmæssig forankring af bæredygtighedsinitiativer (57 procent) Omstilling til vedvarende energikilder eller grønne certifikater (55 procent) Brug af energisparende eller klimavenlige teknologier og udstyr (53 procent) Færre flyrejser (51 procent)
- Den omfattende klimabekymring tjener som yderligere tilskyndelse til at øge tempoet for omstillingen. Vi har en enestående mulighed netop nu for at omstille os til en grøn, bæredygtig og retfærdig økonomi for de næste generationer, påpeger Anders Dons.