Verden presser på for fortsat at få korn
Flere millioner ton korn og landbrugsprodukter har i løbet af de seneste tre måneder forladt havne i Ukraine og fundet vej ud i verden via Sortehavet.
Det er sket takket være en international aftale om korn.
Men lørdag satte Rusland proppen i og trak sig ud af aftalen. Den blev ellers i juli mæglet på plads af Rusland, Ukraine, FN og Tyrkiet.
Rusland suspenderede aftalen efter et angreb mod havnebyen Sevastopol på Krim-halvøen. Beslutningen møder dog fordømmelse fra store dele af verden.
Søndag har både EU og Nato tilskyndet Rusland til at ombestemme sig.
- Præsident Putin er nødt til at stoppe med at gøre mad til våben og stoppe den ulovlige krig mod Ukraine, siger Nato-talsperson Oana Lungescu ifølge Reuters.
- Vi opfordrer Rusland til at genoverveje beslutningen og forny aftalen straks for at sikre, at mad når frem til dem, der har mest brug for det, siger hun.
USA's præsident, Joe Biden, har kaldt det "helt og aldeles skandaløst". Og den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, siger, at Rusland "endnu en gang bruger mad som våben."
- Enhver handling fra Ruslands side for at forstyrre denne kritiske korneksport er i bund og grund en erklæring om, at familier verden over skal betale mere for mad eller gå sultne i seng, udtaler han ifølge Reuters.
FN's generalsekretær, António Guterres, er "dybt bekymret" over Ruslands beslutning og har udsat en rejse til et topmøde i Den Arabiske Liga.
Aftalen om korn var sat til at udløbe den 19. november.
Ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, har Rusland formentlig ledt efter en grund til at droppe aftalen.
- Fra russisk side er det mit indtryk, at man i lang tid har været utilfreds med denne kornaftale, og hvordan det er gået, fordi det simpelthen har været for stor en succes for Ukraine, siger han til Ritzau.
- Så på den måde kan det godt ligne, at Rusland har fundet en anledning til at gøre det, siger Anders Puck Nielsen.
Han vurderer, at kornaftalen har været "en ret god succes" for Ukraine og for verdensmarkedet - formentlig imod hensigten fra russisk side.
Samtidig er der ikke meget fremgang for Rusland i krigen for nu.
Derfor vil Rusland formentlig forsøge at svække Ukraine og vestlige lande ved at suspendere aftalen, før den udløber.
- På den ene side vil man gerne ramme den ukrainske økonomi ved, at de så ikke tjener penge på at sælge korn. Og så vil man gerne skabe en større krise på verdensmarkedet og se, om man kan øge inflationen, siger han.
Om det reelt bliver konsekvensen er dog endnu uvist.
Også fra dansk side bliver Ruslands beslutning mødt med vrede.
- Opsigelsen af korneksport-aftalen er fuldstændig uacceptabel og kan resultere i en forværret fødevarekrise, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.
Allerede lørdag aften tordnede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, mod Rusland og den droppede aftale.
- Hvorfor kan en håndfuld mennesker et sted i Kreml beslutte, om der skal være mad på bordet for mennesker i Egypten eller Bangladesh, spurgte han i en videotale ifølge dpa.
/ritzau/