23948sdkhjf

Ny analyse: Så mange jobs kan havvindplaner sikre

Tirsdag mødes statsministeren med EU-Kommissionsformanden, statsledere og energiministre fra Østersølandene. Ny analyse fra Danske Rederier, at det kan sikre tusindvis af jobs i Danmark, hvis potentialet for udbygningen af havvind indfries

Forud for det internationale topmøde om havvind i Østersøen har Danske Rederier regnet på, hvor mange jobs de ambitiøse havvindplaner kan sikre Danmark.

Og tallene er opløftende læsning med danske briller. For etableringen af havvindmølleparker kræver nemlig både søfarende, vindmølleteknikere og ingeniører blot for at nævne nogle af de faggrupper, der bliver brug for.

- Vi har længe vidst, at der er gode jobs i den grønne omstilling. Og derfor er jeg glad for, at vi med vores nye analyse kan være med til at kvantificere, hvor mange jobs der rent faktisk er tale om. Tallene viser med al tydelighed, at det kræver både gode hoveder og enormt mange hænder, hvis de ambitiøse planer skal realiseres, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

En halv million jobs

Analysen viser, at hvis Østersølandene til sammen går efter at udnytte det fulde potentiale for havvind i Østersøen på 93 gigawatt* frem mod 2050, så vil det sikre hele 530.100 direkte og indirekte årsværk alene i Danmark samt 234.200 årsværk yderligere, hvis de inducerede effekter - altså det at de ansatte på projekterne bruger penge på mad, tøj og forbrugsgoder - tælles med.

- Vi er i skibsfarten afhængige af enorme mængder grøn strøm til grønne brændstoffer for at nå vores ambitiøse mål om at kunne sejle CO2-neutralt i en nær fremtid. Og vi har travlt. Hvor vi over de sidste tre år har sat 0.6 gigawatt havvind op, skal vi fremover sætte mere end 1 gigawatt op om året bare for at realisere de nuværende danske ambitioner, så der skal virkelig fart på, siger Anne H. Steffensen.

- Det kræver, at vi får strømlinet udbuds- og godkendelsesprocesser. I dag tager udbygningen af en enkeltstående havvindpark mellem seks otte år. Det må simpelthen kunne gøres hurtigere. Vi skal have sat turbo på ansøgningsprocesserne og tillade udviklerne at søge om flere tilladelser ad gangen, siger Anne H. Steffensen.

*(EU-kommissionen vurderer, at der er i Østersøen er potentiale for at opføre 93 gigawatt havvind).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094