23948sdkhjf

Jagter erstatning for overrevet søkabel ved Bornholm

Energinet kender navnet på skib, der rev søkabel ved Bornholm over - nu går de efter at få erstatning.

Lørdag morgen blev Bornholm ramt af strømafbrydelse efter en fejl i på søkablet til Sverige. Siden har det vist sig, at et skibsanker, der har slæbt over havbunden, har fået fat i søkablet og beskadiget det. 

Over for Søfart bekræfter Energinet, at de ud fra AIS-oplysninger har identificeret skibet og efterfølgende har anmeldt skaden som en forsikringssag i håb om at opnå erstatning for det iturevne kabel. Energinet har også erhvervet undersøiske optagelser, der viser slæbespor af anker over havbunden på præcis det sted, hvor søkablet er gået i stykker.

Læs også: Strømsvigt på Bornholm: Søkabel har tydelige skader fra skibsanker

Så længe forsikringssagen ikke er afsluttet, eller at skibet har erkendt vil Energinet ikke hænge nogen ud. Energinet ønsker heller ikke at oplyse, hvor skibet kom fra, eller hvilken destination det havde.

Dyr fornøjelse

Det er dog langt fra sikkert, at Energinet kan få dækket de op mod 100 mio kroner, det kan koste at få kablet repareret. Udgifternes størrelse afhænger af, hvor mange skibe der skal anvendes til opgaven, og hvor længe de skal lejes, men Energinet kan endnu ikke sige præcist hvor mange og hvor store skibe, der er brug for, og derfor heller ikke sige, hvor dyrt det helt præcist kommer til at blive, fortæller afdelingsleder i Energinet Steffan Ladegaard Morrison til TV2 Bornholm.

- Omkostningerne er så store, at det desværre ikke altid er muligt at få alle omkostninger dækket af de pågældende firmaer, som risikerer konkurs. Til at sammenligne kan jeg sige, at en lignende skade på et større søkabel kostede omkring 100 millioner kroner. Det her kommer til at være lidt billigere, uddyber over for tv-stationen.

I sidste ende kan det ende med, at Energinet kommer til at betale noget selv.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11