Pirateri: Faldende antal kidnapninger i 2021
Efter flere år med et stigende antal kidnapninger i Guineabugten, er der nu registreret et fald sidste år. Det skyldes blandt andet tilstedeværelsen af flådefartøjer fra Danmark og andre lande, konkluderer international piratrapport.
2020 satte en kedelig rekord med 130 kidnapninger af søfolk i Guineabugten. I 2021 var det tal faldet til 57.
Det viser den årlige piraterirapport fra International Maritime Bureau, som registrerer pirateri og forsøg på pirateri i hele verden. I pressemeddelelsen fra International Maritime Bureau vurderes tilstedeværelsen af flådefartøjer fra bl.a. Danmark at have bidraget til det faldende antal kidnapninger. Sammen med en bedre koordination med regionale myndigheder har det været medvirkende til den positive udvikling.
Samtlige kidnapninger af søfolk i 2021 skete dog i Guineabugten, så området er fortsat Verdens pirat-hotspot, skriver International Maritime Bureau.
- Jeg er glad for at se, at både antal angreb og kidnapninger i Guineabugten endelig falder. I flere år har vi blot kunne konstatere, at flere og flere søfolk blev kidnappet i området, og vores bekymring er vokset år for år. Problemerne med pirateri er endnu ikke løst, men disse tal er bestemt en god nyhed, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
Fregatten 'Esbern Snare' blev udsendt til Guineabugten af regeringen og et flertal i Folketinget i slutningen af 2021. Den har været i aktion flere gange og været med til at forhindre et formodet piratangreb i slutningen af november.
- Tallene afslører ikke direkte, hvilken betydning 'Esbern Snare' har haft for pirateriet. Men man skal ikke underkende, at en militær tilstedeværelse fra Danmark og andre nationer har en afskrækkende effekt. Det er ikke længere risikofrit for piraterne at angribe handelsflåden, og jeg ved, hvor meget udsendelsen af 'Esbern Snare' betyder for søfolkene og deres familier, siger Anne H. Steffensen.
På verdensplan faldt det samlede antal piratangreb og forsøg på piratangreb til det laveste siden 1994 til 132 hændelser. I 2020 blev der registreret 195 hændelser på verdensplan.
- Vi må ikke læne os tilbage, fordi vi nu for første gang længe ser et lavere antal kidnapninger. Guineabugten er verdens farligste farvand at sejle i. Det er et sted, hvor der er stor trafik, og det er et sted, hvor vi fra dansk side er massivt til stede med handelsskibe, så jeg mener, at en ny dansk mission bør prioriteres i fremtiden, siger Anne H. Steffensen