23948sdkhjf

Ny Sommerpakke: Gratis færger vender alligevel tilbage

Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget en ny sommerpakke. I aftalen er der afsat midler til, at rederierne kan tilbyde en måneds gratis færgedrift efter eget valg mellem juli og september.

Erhvervsminister Simon Kollerup har netop offentliggjort den nye sommerpakke, som vil sikre gratis færgedrift til de danske øer i, hvad der svarer til en måned.

- Vores håb er, at danskerne igen i år vil holde sommerferie i Danmark, sagde erhervsminister Simon Kollerup på pressemødet fredag eftermiddag.

Som noget nyt må færgeoperatørerne på øerne selv bestemme, hvornår færgerne skal gøres i en måned - så længe det sker i perioden fra juli til september.

Der vil med færgeordningen blive øremærket en række billetter til øboerne, så de er sikret afgange. Sidste år oplevede flere øboere, at de ikke kunne komme frem og tilbage i juli måned grundet den store efterspørgsel på de gratis billetter, som mere end en mio. danskere benyttede sig af.

Det bliverer færgeoperatørerne selv, der skal administrere de øremærkede billetter. 

Et bredt flertal i Folketinget blev tidligere i dag enige om at udmønte de omkring 1,65 milliarder kroner, som flertallet i maj satte af i en sommer- og erhvervspakke under coronakrisen.

Aftalen indebærer, at man kan købe et rejsepas til al offentlig kollektiv transport i Danmark i en sammenhængende periode på otte dage.

Derudover bliver det igen muligt for gående og cyklende at rejse gratis med indenrigsfærgerne mellem Rønne og Ystad, ligesom det i år også gælder for bilister med handicapbevis.

Danske Småøer: Det bliver en god sommer

- Vi siger ikke nej til gratis færger.

Sådan har Dorthe Winther, formand for sammenslutningen af danske småøer, sagt flere gange i foråret, når debatten har omhandlet udsigten til gratis færger på samme måde som sidste år.

Med sidste års pakke fulgte dog en del udfordringer, fordi flere øer ganske enkelt blev løbet over ende, da mere end en million mennesker valgte at benytte sig af muligheden for at rejse gratis i juli måned.

- Vi er glade for, at politikerne har tænkt på os. Vi synes, at pakken er bedre skruet sammen i år. Der er mere fleksibilitet, og der gives mulighed for, at man kan planlægge lokalt, hvornår man ønsker gratis færger, ligesom der er taget højde for de mange mennesker, der bor på øerne, siger Dorthe Winther og fortsætter.

- Vi tror, at det bliver en rigtig god sommer herude på øerne, siger hun.

Færgesekretariatet: Glad for fleksibilitet og varsel i god tid

I Færgesekretariatet, der varetager flere af de færgeruter som nu gøres gratis, er man overordnet set positive over den nyligt vedtaget sommerpakke for indeværende år.

Dog havde man foretrukket rabatordninger fremfor gratis færgedrift. Man glæder sig dog over, at der er indregnet en vis portion fleksibilitet i pakken.

- Vi ønskede, at det skulle spredes mere ud i år end tilfældet sidste år, og sådan ser det ud til at blive. Samtidig er vi glade for, at vi bliver varslet om sommerpakken i bedre tid, end vi gjorde sidste år, siger Jan Fritz Hansen, sekretariatsleder i Færgesekretariatet.

Dog er han bekymret for, hvordan færgeselskaberne skal administrere den del af pakken, der vil sikre, at øboerne kan komme hjem til øerne, uanset hvor mange turister der er med færgerne.

- Ifølge loven må vi ikke forfordele nogen i den kollektive trafik. Derfor vil vi holde nøje øje med, hvordan pakken bliver indrettet i forhold til det punkt, siger Jan Fritz Hansen

Sommerpakken 2021

Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget en sommerpakke på 1,65 milliarder kroner.

  • Det bliver gratis for gående, cyklister og biler med handikapbevis at sejle indenrigs i Danmark og mellem Ystad og Rønne i juli, august og september. Det op til færgeoperatørerne selv at fastlægge, hvilken periode, færgedriften gøres gratis - dog maksimalt en måned.
  • Det bliver muligt at købe et rejsepas til fri rejse med al offentlig kollektiv transport i Danmark i en periode på otte dage. Rejsepasset kommer til at koste 399 kroner for voksne og 199 kroner for børn under 12 år.

Derudover bliver mange millioner fordelt til forskellige hårdt erhverv og befolkningsgrupper.

  • 75 millioner går til madoplevelser og sommermiddage i de større byer.
  • Restauranter i hele landet kan søge om tilskud på op til 35.000 kroner til at give rabatter og afhold aktiviteter, som kan lokke turister til.
  • 50 millioner går til genopretning af hovedstadens turisme
  • 180 millioner går til en aktivitetspulje til kulturaktiviteter
  • 80 millioner skal gå til fysisk og mental rehabilitering af sårbare ældre
  • En pulje på 20 millioner til museer, kunsthaller, zoologiske anlæg. Der kan søges tilskud til at gennemføre publikumsfremmende arrangementer.
  • 40 millioner går til kunstneriske sommeraktiviteter.

Kilde: Kulturministeriet, Transportministeriet, Erhvervsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087