23948sdkhjf

Skibsreder og fisker skylder staten flere hundrede tusinde

En dansk skibsreder og fisker har ikke indbetalt skat i forbindelse med aflønning af afrikanske fiskere, som han udsatte for grov økonomisk udnyttelse.

Flere hundrede tusinde kroner er den danske statskasse gået glip af, fordi en jysk skibsreder ikke har betalt skat i forbindelse med aflønning af to afrikanske ansatte.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det er ellers en arbejdsgivers pligt at tilbageholde en del af lønnen til medarbejdere og sende beløbet til skattevæsenet. Beregnet ud fra de to afrikaneres løn løber den manglende skattebetaling op i det sekscifrede beløb.

Skibsrederen fra Thyborøn betalte gennem mere end tre år mindre end 9.000 kroner om måneden i løn til hver af ghaneserne – for 11 timers arbejde hver af ugens seks første dage. Men arbejdsgiveren – der for nylig blev dømt for grov økonomisk udnyttelse af afrikanerne – har hverken afregnet A-skat eller arbejdsmarkedsbidrag for de to fiskere.

Det kom frem under retssagen og bliver nu bekræftet over for Fagbladet 3F af anklageren i retssagen.

- Skattestyrelsen er blevet forelagt den konkrete situation og har vurderet, at der ville være skattepligt i Danmark, siger Ulrik Panduro, specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Retten i Holstebro skriver i dommen, at den ikke præcist kan afgøre, hvordan de to afrikanske fiskere skulle være aflønnet. Men at de som mi­nimum burde have fået løn som ufaglær­te i industrien. Det ville have indbragt dem en løn på cirka tre gange så meget som det, de fik.

Ghaneserne tjente over det dobbelte i løn i Afrika, og de samlede fast flasker på havnen i Thyborøn for at supplere deres indtægt fra skibsrederen i Danmark.

Ifølge politiets anklageskrift i sagen har skibsre­deren beriget sig for mindst 2,9 millioner kroner på bekostning af afrikanerne ved at spare udgifter til løn og feriepenge.

Fiskerne har som følge af dommen ikke fået nogen kompensation for deres lave arbejdsløn i Danmark.

Skattestyrelsen oplyser i en e-mail til Fagbladet 3F, at arbejdsgivere skal tilbageholde skat og arbejdsmarkedsbidrag i forbindelse med enhver udbetaling af løn til medarbejdere.

Skattestyrelsen skriver også, at arbejdsgiveren hæfter for betaling af det tilbageholdte beløb, hvis pengene ikke bliver afregnet over for Skattestyrelsen. Hæftelsen kan kun gøres gældende over for arbejdsgiveren og ikke over for lønmodtageren, oplyser styrelsen.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at ringe til den 56-årige skibsreder fra Thyborøn for at få hans kommentarer til sagen. Hans forretningspartner og mangeårige samlever siger til Fagbladet 3F:

- Der er ingen kommentarer herfra. Og du skal ikke ringe mere.

Retten i Hol­stebro har i januar 2021 idømt skibsrederen en betinget fængselsstraf på halvandet år for øko­nomisk udnyttelse og brug af illegal ar­bejdskraft samt 250 timers samfundstje­neste. Derudover er hans rederi blevet idømt en bøde på tre millioner kroner for de samme lovovertrædelser.

Men skibsrederen har ikke fået en straf som følge af den manglende afregning af A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Det kan dog stadig ske. For Skattestyrelsen kan rejse en sag imod en arbejdsgiver og gøre krav på manglende betaling af skat, hvis arbejdsgiveren har udbetalt løn uden at indeholde skat.

- Skattestyrelsen kan på grund af sin tavshedspligt ikke udtale sig om konkrete forhold, skriver Skattestyrelsen i e-mailen til Fagbladet 3F om sagen.

Skatteekspert hos TVC Advokatfirma Torben Bagge vurderer, at skibsrederen hæfter for den manglende betaling af skat.

- Jeg kan ikke forestille mig andet end, at man vil sige, at han hæfter for den manglende indeholdelse af A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. Det lyder ikke som om, at han på nogen måde kan komme i gennem med, at han ikke har handlet groft uagtsomt, siger Torben Bagge, partner og advokat hos TVC Advokatfirma.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Skattestyrelsen vil rejse en sag, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094