Så mange arbejdspladser giver havvind i Danmark
En beslutning om at investere i havvind er ikke kun en beslutning om at sikre en grønnere energiproduktion. Det er også en beslutning om at sikre tusindvis af årsværk til danske virksomheder.
Det skriver Danske Rederier i en pressemeddelelse, efter at brancheorganisationen sammen med Dansk Energi og Wind Denmark har fået undersøgt, hvad investeringer i havvind skaber af beskæftigelse i hele værdikæden – fra produktion af møllen til nedtagning ca. 25 år senere.
For en dansk havvindmøllepark på 1 gigawatt, altså en havvindmøllepark på størrelse med Thor og stor nok til at forsyne ca. en million husstande med strøm – vil 14.600 årsværk tilfalde danske virksomheder. De 4.900 årsværk vil være direkte relateret til havvindmølleparken, mens indirekte årsværk forbundet med havvindmølleparken vil give ca. 9.600 årsværk.
Den nye undersøgelse er den mest detaljerede af sin slags til dato, og viser også beskæftigelsen inden for forskellige brancher og i udvalgte byer i Danmark.
- Danske kompetencer inden for havvind er verdensførende, fordi vi har en solid og komplet værdikæde herhjemme til at sikre en omkostningseffektiv og yderst konkurrencedygtig udbygning med havvind – helt fra planlægning og projektering, og frem til møllerne har udtjent deres levetid, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.
Er blevet stort
I Danske Rederier understreger adm. direktør Anne H. Steffensen, at havvind er blevet en stor forretning for rederierne.
- Tæt på 200 danske fartøjer beskæftiger sig med havvind. Det skaber jobs i Det Blå Danmark – ikke mindst i yderområderne, og vi kan se nu, at for hver gigawatt havvind, der opsættes, vil 1.400 årsværk tilfalde de søfarende. Det er allerede stort, og det kan blive endnu større, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
Danske virksomheder har de seneste ti år mere end fordoblet deres omsætning inden for havvind. I 2010 udgjorde havvind ca. 20 pct. af omsætningen i vindvirksomheder, og i 2020 er det tal steget til ca. 40 pct., mens den samlede omsætning også er steget.
Enormt potentiale i udlandet
Også investeringer i havvind i udlandet kan blive meget lukrative for danske virksomheder. Et estimat viser, at danske virksomheder allerede i dag har en markedsandel inden for havvind i EU på hele 40 pct.
I den nye rapport er konklusionen, at for hver GW havvind, der investeres i Europa, vil 9.100 årsværk tilfalde danske virksomheder, når alle effekter regnes med. Og med et mål fra EU-Kommissionen om 450 GW havvind inden 2050 er potentialet enormt.
Dykker man længere ned i rapporten, kan man læse, hvordan arbejdspladserne vil fordele sig for de allerede planlagte havvindmølleparker Thor, Kriegers Flak og Horns Rev 3.
Thorsminde og Thyborøn er potentielle servicehavne til vindsektoren. Det betyder, at blandt andet teknikere, som skal servicere vindmølleparken, vil sejle ud fra den af de to havne, der får opgaven. Det vil give mellem 50 og 75 årsværk beskæftiget i hver af de ca. 25 år, vindmølleparken Thor forventes at være i drift. Dvs. mellem 1.300 og 1.800 årsværk hen over havmølleparkens livstid.
Ser man på Rønne Havn, kan de se frem til at beskæftige op til 104 mand, når de skal være installationshavn for Kriegers Flak.
Rapporten er udarbejdet af konsulentvirksomheden QBIS og finansieret af Den Danske Maritime Fond.
Læs også: Klimaaftale sætter turbo på havvind