Pres på minister for at droppe olieudvinding i Danmark
Kan Danmark være et foregangsland på klimaområdet og stadig tildele nye licenser til efterforskning og udvinding af olie og gas?
Nej, lyder svaret fra både Greenpeace og regeringens støtteparti Enhedslisten i en tid, hvor klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen netop skal tage stilling til fire ansøgninger, der foreligger fra olieselskaber med interesse i Nordsøen.
Greenpeace understøtter sin holding med en ny rapport fra Oil Change International.
- Danmark hævder at ville være en klimaleder, men rapporten her viser, at de nuværende planer for dansk olie- og gasudvinding er uforenelige med klimalederskab, siger Bronwen Tucker, analytiker hos Oil Change International, i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Den nye regering har et valg – den kan påbegynde en udfasning ved at stoppe godkendelserne af nye projekter og licenser i dag, eller den kan vælge fortsat at understøtte ødelæggende klimaforandringer.
En af rapportens hovedpointer er, at 60 pct. af de CO2-udledninger, der ville finde sted ved den forventede udvinding af olie og gas frem mod 2050, kan undgås. Halvdelen ved ikke at give nye licenser til yderligere efterforskning, og den anden halvdel ved at trække eksisterende licenser tilbage for områder, hvor der endnu ikke er taget nogen beslutning om at udvinde olie og gas.
DR har talt med miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen. Han har regnet rapporten fra Oil Change International igennem og mener ifølge mediet, at det er oplagt at stoppe udvinding af olie og gas i Nordsøen.
- Man kunne reducere den danske klimapåvirkning yderligere, hvis man reducerede olieudvinding fra Nordsøen. Men det er et politisk valg, siger Lars Gårn Hansen til DR.
Sidste år havde staten indtægter på otte mia. kroner fra olie- og gasproduktionen i Nordsøen. Statens indtjening toppede med 36 mia. kroner i 2008. Dan Jørgensen har ikke ønsket at medvirke i interview med DR.
Læs også: LNG er måske slet ikke en fordel for klimaet