23948sdkhjf

Forsvarsministeriet får kritik i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere

Kontrolinstans kritiserer, at Forsvarsministeriet ikke gjorde nok for at sikre sig imod brud på menneskerettigheder, da 'Lauge Koch' blev bygget

Forsvarsministeriet har ikke gjort nok for at sikre sig mod brud på menneskerettigheder og arbejdstageres rettigheder under byggeriet af inspektionsskibet 'Lauge Koch'.

Det konkluderer den såkaldte Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) i en ny udtalelse, skriver Information.

MKI er en uafhængig institution, der holder øje med, om virksomheder og myndigheder overholder OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder.
Information og DR afslørede sidste efterår, at nordkoreanske tvangsarbejdere med al sandsynlighed er blevet brugt under byggeriet af skroget, som fandt sted i Polen.

MKI har ikke undersøgt, hvorvidt nordkoreanerne rent faktisk har arbejdet på det danske skib, men kritiserer ministeriet for ikke at have gjort nok for at forhindre krænkelser af arbejdstageres rettigheder.

MKI konkluderer, "at Forsvarsministeriet ikke har udført due diligence (nødvendig omhu, red.) i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i forbindelse med indkøbet af inspektionsfartøjet 'Lauge Koch'".

Forsvarsministeriet har hidtil hævdet, at det ikke kunne stille krav om CSR (Corporate Social Responsibility) i kontrakten, da det ville være i strid med en gammel kontrakt fra 2004. Men det afviser MKI og konkluderer, at ministeriet var forpligtet til at stille krav.
MKI kritiserer også Forsvarsministeriet for ikke at have gjort nok for at vurdere risikoen for, at menneskerettigheder og arbejdstageres rettigheder kunne blive krænket under byggeriet. For eksempel ved at besøge byggeriet med det formål.

En meget, meget dårlig sag

Forsvarsministeriet har tidligere over for Information hævdet, at ansvaret for CSR lå hos leverandøren Karstensens Skibsværft. Men det afviser MKI også. Ansvaret lå både hos Forsvarsministeriet og leverandøren, lyder det i udtalelsen.

Forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF) kalder forløbet en "meget, meget dårlig sag for Forsvarsministeriet".

- Selvfølgelig har ministeriet et ansvar for, at der ikke bliver brugt nordkoreanske tvangsarbejdere på deres skib. Det handler ikke kun om arbejdstagerrettigheder, men også om at man jo indirekte kommer til at støtte det nordkoreanske regime, siger han.

Martin Lidegaard (R) kalder sagen for "et eksempel på, hvordan man ikke skal gøre".

Forsvarsministeriet skriver til Information, at "Forsvarsministeriet tager MKI’s udtalelse til efterretning", og at dets materiel- og indkøbsstyrelse nu har sat gang i et arbejde "med at styrke fokus på virksomheders samfundsansvar" i forbindelse med kommende indkøb.

MKI har givet Forsvarsministeriet et år til at komme med en redegørelse af, hvordan det går med at udvikle nye systemer til at sikre, at ministeriet lever op til OECD’s retningslinjer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128