23948sdkhjf

Strejke truer med at lamme Mærsk-havn

Havnearbejdere kræver højere løn og sikre ansættelser. Det kan lamme Mærsk-terminal i stor havn i Colombia.

A.P. Møller-Mærsk kan stå over for en omfattende strejke i selskabets vigtige havneterminal i byen Buenaventura i Colombia, der i 2015 håndterede 996.346 TEU.

Her har havnearbejderne vedtaget at nedlægge arbejdet i utilfredshed med deres løn- og arbejdsforhold. De ansatte kræver blandt andet tre pct. i lønstigning, feriegodtgørelse og et opgør med usikre ansættelser på Mærsk-terminalen. Det skriver Fagbladet 3F.

Strejken bliver en realitet, hvis ikke parterne når til enighed inden på torsdag. 228 ud af terminalens 380 ansatte stemte for at nedlægge arbejdet, oplyser fagforbundet SNTT.

- Vi stillede krav om at forbedre de usikre ansættelsesforhold, men virksomheden ville ikke diskutere vores krav, og derfor erklærer vi nu strejke, Det er en måde at vise dem på, at vi blankt afviser den dårlige behandling. Hver gang vi udfører vores arbejde, føler vi os som misbrugte slaver, siger Oliver Orobio, der repræsenterer arbejderne på terminalen.

Konflikt kan brede sig

Strejken kan risikere at brede sig. Havnearbejdere i en række af Colombias havne har erklæret deres støtte til kollegerne i Buenaventura og varslet sympatikonflikter.

Det internationale transportarbejderforbund, ITF, har samtidig bedt medlemsforbund i hele Latinamerika om at være klar til at gå i aktion i solidaritet med havnearbejderne i Colombia.

ITF opfordrede i sidste uge Mærsk til at gå i dialog om en ny overenskomst. Forbundet kritiserer Mærsk-ledelsen for at underminere arbejdernes faglige rettigheder. Det sker gennem en personaleordning, hvor ansatte bliver tilbudt bestemte fordele og lønforhøjelse, også selv om de ikke er en del af fagforeningen.

- Det er i åbenlys modsætning med fagforeningens ret til fri forhandling med firmaet og repræsenterer en illoyal praksis. Målet er at reducere antallet af fagforeningsmedlemmer, skriver Antonio Fritz, ITF’s regionale leder i Nord- og Sydamerika i et brev til APM Terminals.

Det er langt fra første gang, der varsles strejke i havnebyen. Sidste år var Buenaventura scene for en såkaldt folkestrejke, hvor arbejdere og indbyggere i den fattige by krævede penge til hospitaler, drikkevand og boliger og flere rettigheder på arbejdsmarkedet.

Marie Wagner, kommunikationschef i APM Terminals, oplyser, at selskabet ikke ønsker at udtale sig om sagen i øjeblikket for ikke at spænde ben for forhandlingerne med fagforeningen i Buenaventura.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094