Rederiernes direktører vil have flere digitale kompetencer
I det kommende år skal der gennemføres et fremtidstjek af de maritime uddannelser. Fremtidstjekket er en af anbefalingerne fra Vækstteamet for Det Blå Danmark, og det skal sikre, at de maritime uddannelser har et indhold, som svarer til branchens behov nu og i fremtiden.
- Vi har en række stærke maritime uddannelser i Danmark. De er en afgørende brik i den fødekæde, der sikrer, at rederierne har kvalificeret arbejdskraft til rådighed til den danske flåde. For at være på forkant med udviklingen skal vi løbende kigge kritisk på uddannelserne, så vi sikrer, at de har det rette indhold og de studerende er parate til fremtiden i et erhverv, der på alle måder er inde i en rivende udvikling, siger Anne Windfeldt Trolle, direktør i Danske Rederier.
Som del af forberedelserne har Danske Rederier spurgt en række topledere fra rederierne, hvilke kompetencer de forventer at efterspørge, når der kigges fem år frem.
Flere digitale kompetencer, tak
Her er det købmandskab og kommerciel forståelse, der topper listen. Disse kompetencer er stærkt forfulgt af kompetencer som kreativitet, forandringsvilje og digitale kompetencer. Længere nede på listen er det maritim indsigt, ledelseskompetencer og tekniske kompetencer, der efterspørges.
Resultatet får Anne Windfeldt Trolle til at kalde på stærkere digitale kompetencer til de maritime dimittender, så de er klar til fremtidens arbejdsmarked.
- Vi kan se, at rederierne i højere grad kommer til at efterspørge et bredere felt af kompetencer, hvor de traditionelle kompetencer som købmandskab og maritim indsigt suppleres af andre og nye kompetencer som kreativitet, innovation og digitale kompetencer. Dette vil både gælde for medarbejdere på land og til søs. Derfor er det vigtigt at tage højde for denne udvikling nu, så vi sikrer, at dimittender fra de maritime skoler kommer ud med en digital forståelse og færdigheder, som de kan bruge, uanset om de tager et job til søs eller på land, siger Anne Windfeldt Trolle.
Bag om undersøgelsen De i alt 26 topledere, der har besvaret undersøgelsen, repræsenterer godt 79 pct. af den danskflagede flåde. De er blevet bedt om at prioritere blandt en række kompetencer, som de vurderer, der er særlig brug for at udvikle i de kommende fem år. De 26 respondenter har kunnet give op til tre svar hver, og har sammenlagt givet 72 svar. Undersøgelsen er en del af den halvårlige undersøgelse, som gennemføres i regi af Danske Rederiers Rederipanel. Besvarelserne er givet i perioden 2. november – 15. november 2017. |
Kilde: Danske Rederier