Millioner til flydende havmølle-fundamenter
Flydende havvindmøller. Brinttankstationer til fremtidens brintbiler.
Fakta om EUDP
|
Det er nogle af de projekter, som Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har ydet støtte til i forbindelse med ansøgningsrunden i 2017.
Fælles for de støttede projekter er, at de bidrager til at gøre vores energiforsyning og -anvendelse billigere, mere effektiv og mere klimavenlig.
Projekterne bidrager selv med investeringer på 145 mio. kroner og kickstartes i løbet af de kommende måneder. Hovedparten forventes afsluttet i løbet af tre til fire år.
- Det har været endnu en spændende runde, og jeg er meget tilfreds med, at EUDP også i år kan støtte en række innovative virksomheder, som kan fastholde Danmarks position som et energiteknologisk pionerland, siger EUDP-bestyrelsens formand Thea Larsen.
Fundamenter til flydende havvindmøller
En af dette års modtagere af EUDP-millioner er Henrik Stiesdal, der med projektet TetraSpar vil sænke omkostningerne ved implementering af flydende fundamenter til havvind i stor skala.
- TetraSpar er udviklet for at gøre det muligt at installere off-shore møller på vanddybder større end 50 meter til konkurrencedygtige priser. Vi håber, at konceptet bliver en game-changer på off-shore vindkraft og støtten fra EUDP er altafgørende vigtig, siger Henrik Stiesdal.
I TetraSpar konceptet er der lagt vægt på, at de enkelte elementer, flydere, køl og strukturdele er industrialisérbare, og vil kunne masseproduceres i vindmølleindustriens normale forsyningskæde i Danmark. Fundamentet og vindmøllen forventes at kunne installeres i enhver havn af rimelig størrelse under anvendelse af en almindelig mobilkran.
Optimering af TetraSpar konceptet, som er kernemålet i det EUDP-støttede projekt, vil resultere i et betydeligt dyk i omkostninger for flydende offshore vindkraft.
For tre måneder siden testede Henrik Stiesdal og DTU Wind Energy konceptet i DHIs offshore-test-bassin. Se hvordan det gik for sig i videoen i bunden af artiklen.
Ny mulighed for støtte i 2018
I 2017 har EUDP givet tilsagn om 153 mio. kroner i tilskud til udvikling af nye energiteknologiske løsninger. I alt er 30 projekter støttet. Herudover har EUDP støttet 25 projekter vedrørende internationalt samarbejde med 30 mio. kroner.
Formålet med disse projekter er at hjemtage energiteknologisk viden til Danmark.
EUDP planlægger i 2018 to ansøgningsrunder. Den første ansøgningsrunde forventes indkaldt straks i begyndelsen af det nye år.