Rederiforening: Finanskrisen har skadet frihandlen
Siden 2008 har WTO-lande indført 2500 restriktioner på frihandel. Det koster job, mener rederiforening.
"Der er et kæmpe efterslæb på frihandel efter finanskrisen," siger administrerende direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen forud for en konference om frihandel onsdag i København.
Her deltager både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og generalsekretæren for WTO, brasilianske Roberto Carvalho de Azevêdo. Og der er god grund til at holde en konference med fokus på de stigende trusler mod frihandlen, mener Anne H. Steffensen.
Hun henviser til en rapport fra WTO, som viser, at verdenshandelsorganisationens medlemslande siden 2008 har indført 2557 restriktioner på frihandel. Og selv om økonomien har det bedre i mange lande, så er det kun 25 procent af restriktionerne, som er blevet fjernet, viser rapporten.
"Den anden udfordring er, at der verden over bliver en mere kritisk retorik over for frihandel," siger Anne H. Steffensen og tilføjer:
"Det er ikke kun fra lande som Kina og Rusland, som ikke har tradition for frihandel. Det er også fra lande som Storbritannien, hvor man diskuterer brexit, at der er en underliggende tone af antiglobalisering. Det er i USA, hvor særligt valgkampen mellem de to præsidentkandidater har ført til et skift i tonen," siger Anne H. Steffensen.
Hun mener, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) gør det rigtige ved forud for konferencen onsdag at sætte fokus på frihandel og presse på for en frihandelsaftale mellem EU og USA. I et interview med Ritzau betegner Kristian Jensen protektionisme som en af de største trusler mod dansk velstand:
"Når Danmark er blevet et velstående land, så er det ene og alene fordi, vi er gode til at handle med verden omkring os," siger Kristian Jensen.
Danmarks Rederiforening ser også en direkte sammenhæng mellem Danmarks velstand og frihandlen i verden:
"Når verden lukker sig, og det bliver sværere at eksportere varer, så betyder det noget for antallet af jobs i Danmark. En meget stor del af de jobs, vi har i Danmark, er jo bundet op på vores eksport," siger Anne H. Steffensen.
/ritzau/