Studerendes satellit skal overvåge grønlandske farvande
Studerende fra Aalborg Universitet har skabt satellit, der skal overvåge farvandet omkring Grønland
Det kan fremover blive svært at skære et hjørne af ruten, ved at smutte gennem farvandet ved Grønland uden tilladelse. En satellit bygget på Aalborg Universitet skal nemlig fra 900 kilometers højde overvåge området, og sende data om blandt andet skibspositioner til det danske Farvandsvæsen, skriver Ingeniøren.dk.
”Der er mange skibe, der sejler rundt oppe ved Grønland, som egentlig ikke har lov til at være der. Store krydstogtskibe, som ikke er godkendt til isfyldte farvandte, og som ikke har redningsudstyr, hvis det skille gå galt,” fortæller Jens Dalsgaard Nielsen, der er lektor ved Aalborg Universitet, til Ingeniøren.dk.
Satellitbyggeriet er en del af uddannelsesprojektet AAUSAT3, hvor de studerende står for hele processen, og er en såkaldt cubesat. Det vil sige, at den er 10 x 10 x 10 x 10 cm, og må veje op til 1,3 kg. På selve satellitten sidder to AIS-modtagere, den ene en traditionel radiomodtager med modemkodning af AIS datapakkerne, den anden en software defined radiomodtager, skal kan justeres til at behandle indkomne signaler så de fylder mindre, som de studerende også selv har designet.
”Man kan betragte den AVR-baserede AIS-modtager som onboard referencemodtager, og SDR-modtageren som den eksperimentelle modtager, som – hvis alt går vel – vil levere endnu bedre resultater,” siger Jens Dalsgaard Nielsen.
Hvis alt går efter planen, skal cubesat’en sendes op fra Chennai (Madras) i Indien til maj.