23948sdkhjf

Ny forskning i pirater

Søværnet og SDU vil sætte pirateri under Ph.D-lup.
Forsvarsakademiets nye ph.d.-studerende skal inden for de næste tre år komme med anbefalinger til, hvordan pirateri kan bekæmpes i Østafrika. En stor opgave for den nytiltrådte Andreas Bruvik Westberg, med konfliktstudie og anti-pirateri som speciale.

Forsvarsakademiet har, i et samarbejde med Syddansk Universitet, valgt at sætte fokus på anti-pirateri i og omkring Østafrika med et nyt ph.d.-stipendiat. Danmark har med sin store handelsaktivitet på verdenshavene et ansvar for og en interesse i, at der er stabilitet og sikkerhed i de internationale farvande. ”Vi har som land og forsvar en interesse i reguleringen af ”the Global Commons”, som er de områder, der ikke er reguleret af stater, dvs. havet, luftrummet, rummet og cyberspace”, forklarer forskningskoordinator Flemming Splidsboel ved Forsvarsakademiet.

For forsvaret er en ph.d. i anti-pirateri desuden et godt supplement til den indsats, man allerede leverer i det østafrikanske område, og som det kun tyder på, der bliver mere af. ”Det vil give ny viden og overblik over feltet, som forhåbentlig kan være med til at skabe en langtidsholdbar løsning på pirateri-problemet”, siger Flemming Splidsboel. Han sætter samtidig sin lid til, at den nye ph.d.-studerende Andreas Bruvik Westberg kan bidrage til at nuancere den offentlige debat om anti-pirateri og vigtigst af alt komme med konkrete anbefalinger til fremtidige initiativer for at bekæmpe pirateriet i Østafrika.

Anvendelsesorientering i fokus
Det er udfordringer, Andreas Bruvik Westberg tager imod med kyshånd. ”Jeg ser frem til mange udfordringer både på det personlige plan og i forhold til forsvaret og mit akademiske virke”, siger han og forklarer, hvorfor han søgte stillingen: ” Her var pludselig en ph.d.-stilling, som lagde vægt på det anvendelsesorienterede samtidig med, at det handler om konflikthåndtering, maritim sikkerhed og socioøkonomisk udvikling i Østafrika. Tre emner, som jeg finder utroligt interessante, og hvor jeg mener, jeg har noget at bidrage med”, siger Andreas Bruvik Westberg, der, som søn af en norsk diplomat, har boet i Afrika ad flere omgange og senest har arbejdet et halvt år på den norske ambassade i Saudi-Arabien. Han har sin akademiske baggrund fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), hvor hans mastergrad i statsvidenskab omhandlede en analyse af Somalias piratvirksomhed i fravær af en centraliseret retsstat.

Andreas Bruvik Westberg bliver på Forsvarsakademiet tilknyttet adjunkt Thomas Mandrup fra Institut for Strategi og forskningskoordinator Flemming Splidsboel. Hans vejleder på Syddansk Universitet bliver lektor Jens Ringsmose, og det første halve år vil han tilbringe det meste af sin tid i Odense. Ph.d.-projektet er finansieret af Den Danske Maritime Fond.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109