23948sdkhjf

International forskningsekspedition undersøger Østersøen

Hvordan har Østersøens klima og miljø udviklet sig gennem tiden? Det vil en international forskningsekspedition med dansk deltagelse nu undersøge.

Den 7. september indleder European Consortium for Ocean Research Drilling (ECORD) en krævende to måneder lang ekspedition til Østersøen. 
 
Med om bord på boreskibet Greatship Manisha er et hold internationale forskere, under ledelse af Bo Barker Jørgensen fra Aarhus Universitet og en svensk kollega. 
 
Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
 
Forskerne vil bore ned i havbunden og hente prøver op syv forskellige steder – fra Kattegat til den Botniske Bugt. Fra borekernerne, som vil blive hentet flere hundrede meter nede i havbunden på vandybder helt ned til 450 m, vil forskerne få detaljeret viden om klimaets udvikling i Østersøregionen under istider og mellemistider gennem de sidste 140.000 år. 
 
I de første dage af september har det 94 meter lange boreskib Greatship Manisha ligget ved kaj i Falmouth i Sydengland. Containere med laboratorieudstyr og proviant er blevet bragt om bord, og en borerig er blevet monteret. Skibet er nu på vej til den første boreposition i det sydlige Lillebælt, hvilket er det vestligste punkt i Østersøen. I løbet af de næste to måneder vil et hold forskere og teknikere hente adskillige tusinde meter borekerner op af havbunden. Det er første gang, der bliver foretaget dybe videnskabelige boringer i havbunden i dette område. 
 
For Bo Barker Jørgensen er formålet med ekspeditionen at undersøge hvilke processer, der foregår i Østersøens undergrund, og hvordan livet nede i den dybe biosfære trives: 
”Livet i undergrunden udgør en stor del af livet på jorden, og vi må bogstaveligt talt bore dybere ned i det – det er den sidste del af vores verden, som vi ikke kender, og hvor forskere stadig kan gå på opdagelsesrejse.” 
 
Nogle undersøgelser, for eksempel analyser af mikrobiologien i sedimenterne, vil blive udført om bord, eller prøverne vil blive sendt i land. I januar næste år vil forskerne samles igen i en måned ved Integrated Ocean Drilling Program (IODP)’s borekernelager i Bremen for at foretage grundige geovidenskabelige undersøgelser af prøverne. 
 
Analyser af borekernerne ved hjælp af nyeste teknologi skal hjælpe forskerne til
•    At forstå Østersøens udvikling under mellemistiden for 130.000 år siden, med særligt fokus på hvordan overgangen til en ny istid skete.
•    At studere dynamikken i den skandinaviske iskappe, som bredte sig henover Østersøområdet for mellem 100.000 og 20.000 år siden, og for bedre at forstå i hvor høj grad denne iskappe var årsag til variationer i klimaet, eller blot var et resultat af klimaændringer i perioden.
•    At undersøge hvordan det mikrobielle liv reagerede på skiftene mellem istider og mellemistider, særligt Østersøens vekslen mellem at være sø eller brakvand, hav eller landjord.
•    At påvise hvordan det baltiske økosystemet har reageret på klimaændringer i de sidste 20.000 år før nogen menneskelig indflydelse.
 
KILDE: AARHUS UNIVERSITET
 
Læs mere HER
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094