Her bliver containerkran i Esbjerg fældet
VIDEO: I mere end fyrre år har den 350 tons tunge kran været brugt til last og losning af skibe i havnen. Men nu er det slut. Se videoen, hvor kranen bliver fældet for at blive skåret op til jernskrot og genanvendt.
Containerkranen blev leveret til Esbjerg Havn tilbage i 1973. Den blev produceret på Aarhus Maskinfabrik og er Danmarks ældste af sin slags. Det er dog slut nu, hvor jernet i stedet skal genbruges til produktion af nye jernplader eller jernbjælker, skriver Esbjerg Havn i en pressemeddelelse.
Årsagen til nedbrydningen er, at Esbjerg Havn har indstillet containertransporten for at skabe plads til havnens øvrige forretningsområder. Gennem de senere år er ro/ro-transporten steget markant, mens containertransporten har været en mindre del af aktiviteterne på havnen.
Se videoen: Her fælder Esbjerg Havn sin containerkran
Efter kranen er lagt ned, bliver den skåret op til skrot i mindre stykker. Herefter bliver den sendt til omsmeltning hos smelteværker rundt i verden og kan dermed komme til at gøre nytte igen som råvare til produktion af nye byggematerialer. Genanvendelsesprocenten er næsten 100.
FAKTA: Esbjerg Havns containerkran
- Den mere end 350 tons tunge containerkran er en såkaldt løbekran med en sporvidde på 33 meter og et udlæg på 33 meter.
- Containerkranen er produceret på Aarhus Maskinfabrik og kostede Esbjerg Havn godt 4 mio. kr. Den blev bestilt i 1971 og blev leveret til Esbjerg Havn i 1973.
- Kranen er bygget til at laste og losse 40-fodscontainere med en vægt op til 32 tons.
- Det er forventningen, at man kan genbruge næsten hele kranen, så der vil komme omkring 350 tons jernskrot ud af kranen.