Oslo-færger: Trecifret millionrenovering er ved vejs ende

Rederiet selv kalder det den største transformation i rutens 150-årige historie.
Gotlandsbolaget, der står bag Oslo-ruten og de to færger 'Nordic Crown' og 'Nordic Pearl', er netop kommet i mål med renovering af begge færger, efter at rederiet overtog ejerskabet efter DFDS tilbage i november.
Renoveringen har kostet i omegnen af en kvart milliard kroner, har Gotlandsbolaget tidligere oplyst.
Begge skibe har fået nye udvendige farver - hvor de nye navne også blev malet på - samt en større renovering af kahytter og fællesarealer indendørs. 'Nordic Pearl' var første færge til at undergå forandring i januar; i marts kom turen til 'Nordic Crown', og nu er det samlede renoveringsprojekt altså ved vejs ende.
I fredags kunne man dermed blive vidne til lidt af et særsyn, da færgerne krydsede hinanden ud for Hven: 'Nordic Pearl' på sin vanlige rute, og 'Nordic Crown' på vej hjem fra værftet i Landskrona.
- Det var et tilfælde at tiderne passede med at 'Nordic Pearl' passerede 'Nordic Crown' på vej ud af dok i Landskrona. Da vi blev opmærksomme på, at Nordic Crown ville forlade dokken på det tidspunkt fredag aften, hvor Nordic Pearl passerede på vej mod Oslo, fik vi selvfølgelig kaptajnerne til at koordinere, så vi kunne dokumentere den særlige hændelse med et historisk billede ved Hven, i de nye farver, siger Kim Heiberg, EVP, Head of Copenhagen-Oslo Route.
Nye sejltider
Nu sejler begge skibe altså med rutens nye farver.
Og det har været et halvår med flere nyheder, hvor rutenavnet også blev præsenteret som Go Nordic Cruiseline, og begge færger fik nye navne fra hhv. "Crown Seaways' til 'Nordic Crown' og 'Pearl Seaways' til 'Nordic Pearl'.
Skibene får også nye sejltider, og afgår nu fra begge havne kl. 16:30 hver dag. Dette betyder, at skibet ligger i havn halvanden time længere end tidligere.
Det betød, at Frederikshavn bliver droppet som anløbshavn uden for skisæsonen - marts til oktober - for at få den ekstra tid i Oslo og København.
- Det har længe været et ønske fra passagererne at have mere tid i land. Vores MiniCruise henvender sig til par, familier, vennegrupper og virksomheder – nu med mere tid til at udforske de to nordiske hovedstæder, siger rutedirektøren.
- Et anløb i Frederikshavn tager tid fra opholdene i begge hovedstæder. Det hænger ikke sammen, når man markedsfører en færgeoplevelse, der giver mulighed for at opleve de to byer, har Kim Heiberg tidligere forklaret Søfart.
Gotlandsbolaget er gået i tænkeboks om, hvorvidt ruten skal sejle udenom Frederikshavn permanent. Rederiet forventer at træffe en beslutning i samarbejde med Frederikshavn efter sommerferien.
- Vi (Frederikshavn Havn og Gotlandsbolaget, red.) tager en snak efter sommeren om, hvad vi hver især synes. Havnen står i en økonomisk vanskelig situation, så de kan også have fundet på en anden forretning i terminalen, siger Kim Heiberg.
- Det kan godt være, forretningen genopstår. Lige nu ved vi, at vores aktiviteter giver mening i skisæsonen fra december til marts, og at cruise-aktiviteterne aldrig er ret høje i årets første kvartal, sagde han tidligere til Søfart.
Gotlandsbolaget overtog ejerskabet af Oslo-ruter og de to Oslo-færger 1. november 2024 i en handel til en værdi af 400 mio. kr.
Booking af rejser foretages fortsat gennem DFDS’ platforme, indtil det nye bookingsystem er på plads senere i år.

Læs også:
Skal Oslo-færgen anløbe Frederikshavn eller ej? Rederi er gået seks måneder i tænkeboks
Oslo-bådene renoveres for trecifret millionbeløb
Så kom det endelig: Her er Oslo-rutens nye navn
Her er Oslo-færgernes nye look
Her er Oslo-færgernes nye navne
Galleri: Efter tre uger på værft er Oslo-færgen tilbage i nye klæder