23948sdkhjf

Åbner for ansøgninger: Fem områder er i spil til CO2-lagring

Et nyt kapitel i dansk energihistorie er åbnet.

Energistyrelsen åbner nu for ansøgninger til at undersøge muligheden for CO2-lagring i undergrunden. 

Dermed er et nyt kapitel åbnet for Danmarks undergrund. 

Allerede i februar 2023 tildelte Energistyrelsen de første efterforskningstilladelser med henblik på fuldskala CO2-lagring i den danske del af Nordsøen. Nu er det altså de landbaserede områder, det står for skud. 

Der kan derfor frem mod 24. januar 2024 indsendes ansøgninger om tilladelser til at undersøge undergrunden med henblik på lagring af CO2 i de udbudte områder omkring Gassum, Havnsø, Rødby, Stenlille og Thorning.

Tilladelserne til at efterforske undergrunden bliver i første omgang givet i op til seks år med mulighed for forlængelse til ti år. Hvis området lever op til alle miljømæssige krav, og der konstateres en egnet lokalitet til lagring af CO2, har tilladelseshaver fortrinsret til at ansøge om en lagringstilladelse, som kan vare i op til 30 år, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse. 

De fem områder er særligt velegnede

De fem udbudte områder har hver især geologiske strukturer i undergrunden, der af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er identificeret som potentielt velegnede til lagring af CO2.

Der er udført en strategisk miljøvurdering (SMV) af de udbudte områder. Miljøvurderingsrapporten og den sammenfattende redegørelse for SMV’en bliver offentliggjort sammen med udbudsmaterialet på Energistyrelsens hjemmeside.

Kystnære områder afventer

Den strategiske miljøvurdering omfatter foruden de udbudte områder også tre kystnære områder: ’Inez’, ’Lisa’ og ’Jammerbugt’.

Imidlertid kan områderne ’Inez’ og ’Jammerbugt’ ikke udbydes før en høring af Danmarks nye havplan er gennemført. Af hensyn til konkurrencesituationen og administration af det kommende udbud, vil udbuddet af de tre områder blive gennemført samlet.

Energistyrelsen forventer, at områderne udbydes i første halvdel af 2024. Udbudsmaterialet for de kystnære områder forventes at ligne materialet for udbuddet af områder under landjorden med undtagelse af bestemmelser om forhold, der kun er relevante på land.

Energistyrelsen har i dag offentliggjort vilkårene for ansøgningerne til områderne på land. 

Der er ansøgningsfrist den 24. januar 2024.

Fakta

  • Ifølge aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark af 20. september 2023 skal der åbnes et udbud af lagringstilladelser inden udgangen af 2023.
  • Tilladelser til efterforskning gives i første omgang i op til seks år med mulighed for forlængelse til ti år. Hvis der bliver konstateret en egnet lokalitet til CO2-lagring, har rettighedshaver fortrinsret til at ansøge om en lagringstilladelse, som kan vare i op til 30 år.
  • Der er gennemført en strategisk miljøvurdering af planen for udbuddet, så det sikres, at lagring foregår miljømæssigt forsvarligt.
  • Aktiviteter i efterforskningsfasen og de konkrete lagringsprojekter, boringer med videre er omfattet af miljøvurderingsloven og vil skulle undergå enten en miljø- og habitatscreening eller en fuld miljøvurdering (VVM).
  • Som fastsat i aftale om rammevilkårene for CO2-lagring af 21. juni 2022 vil staten gennem Nordsøfonden deltage med et ejerskab på 20 procent af alle efterforsknings- og lagringstilladelser.
  • Der er allerede tildelt tre tilladelser til efterforskning med henblik på CO2-lagring i den danske del af Nordsøen.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094