23948sdkhjf

Regeringen vil give trecifret millionbeløb til erhvervsuddannelserne

Regeringen vil i et nyt udspil give erhvervsskolerne et massivt økonomisk løft med 300 millioner kroner i 2024 stigende til 900 millioner kroner i 2030

310 millioner kroner, så mange penge kan erhvervsskolerne se frem til i 2024, hvis det står til regeringen. Derfra skal beløbet hvert år stige til 900 millioner i 2030, fremgår det af forslaget, som netop er blevet offentliggjort.

- Så længe jeg kan huske, har vi politikere talt om, at det er vigtigt at prioritere erhvervsuddannelserne, og jeg tror, at vi må være ærlige og sige, at der har været lidt for meget snak, siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Ritzau.

Erhvervsskolernes slidte lokaler og forældede udstyr kom for alvor på dagsordenen i foråret 2022, da lærlinge fra hele landet og på tværs af faggrupper gik sammen i Lærlingeoprøret og krævede bedre forhold.

Regeringen håber da også, at en økonomisk opgradering kan være med til at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne, da Danmark ellers vil mangle op til 99.000 faglærte i 2030.

Penge giver arbejdsro

Hos Dansk Metal jubler man over regeringens udspil, som fagforeningen mener vil give erhvervsskolerne arbejdsro.

- Vi har nærmest kun oplevet nedskæringer, og derfor er det her fantastisk. Det sikrer arbejdsro til erhvervsskolerne, så de også kan fokusere på langsigtede investeringer i for eksempel trivsel, kvalitet og uddannelsesmiljøer, og ikke kun tænke på, hvordan de skal betale næste regning, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat.

Erhvervsuddannelserne spiller en central rolle i den grønne omstilling, siger Kasper Palm, og derfor er det vigtigt, at fremtidens smede, mekanikere og tømrere får tidssvarende maskiner at uddanne sig ved.

- Vores faglærte er nogle af de dygtigste i verden, og det skal de blive ved med at være. Det skal blandt andet sikres ved at tiltrække og fastholde de dygtigste undervisere. Samtidig skal maskinerne på erhvervsuddannelserne opdateres, så eleverne kan arbejde med det, de også møder ude på virksomhederne. Det er helt centralt, hvis vi skal fastholde dem på uddannelsen, siger Kasper Palm.

Regeringens løfte om en økonomisk investering kommer dagen efter, at børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye præsenterede en ny ”motorvej” for faglærte ind på videregående uddannelser. I et interview med Jyllands Posten forklarede ministeren, at et svendebrev bør være direkte adgangsgivende til en række universitetsuddannelser.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109