23948sdkhjf

Ukraines sødroner giver bagslag for Rusland

Mangel på fragtskibe, angreb nær vitale forsyningsruter og reduktion i aktiviteten fra globale råvarehuse har gjort Ruslands korneksport markant dyrere

Det er ikke kun den ukrainske korneksport, der møder udfordringer efter kornaftalens udløb den 17. juli.

Den skrottede kornaftale har gjort det vanskeligere og dyrere for Rusland at eksportere den korn, der høstes på landets marker.

Aftalen havde - indtil den udløb - sikret, at skibe, der fragtede korn over Sortehavet, ikke blev ramt af krigshandlinger.

Russiske terminaler ved Sortehavet håndterer omkring 70 procent af landets korneksport.

Efter kornaftalens udløb varslede både Rusland og Ukraine, at de anser hinandens fragtskibe for legitime militære mål.

Stigende spændinger

Siden er spændingerne i Sortehavet intensiveret.

Ukraine angreb natten til lørdag et russisk tankskib med sødroner. Få timer inden ramte ukrainerne et krigsskib ved en russisk militærbase i det store indhav, der er beliggende mellem Europa og Lilleasien.

Det har gjort det finansielt og sikkerhedsmæssigt usikkert at handle med russisk korn. Det har medført en markant stigning i fragtpriserne.

I øjeblikket koster det op mod 10.000 dollar mere at chartre et fragtskib med kurs mod en russisk havn, end hvis det samme skib har destination ved en nærliggende havn i Bulgarien eller Rumænien.

Dertil kommer stigende forsikringssummer. Dagligt løber det op i titusindvis af dollar at forsikre skibene, der sejler til russiske havne i Sortehavet. Det fortæller tre kilder fra marineforsikringsselskaber til Reuters.

Mindre skibe

Fragten skubbes derudover mod mindre skibe fra mindre etablerede operatører. Det skriver Reuters baseret på samtaler med ti handelsmænd og personer fra rederier.

Data fra den maritime platform Shipfix tyder på, at Rusland i øjeblikket mangler fartøjer, der kan fragte korn over Sortehavet.

I juli anmodede landet 257 gange om at chartre fartøjer. Det er en fordobling sammenlignet med juni.

Data viser ikke, hvor mange af anmodningerne der blev imødekommet.

Derudover har flere globale råvarehuse og fragtselskaber op til kornaftalens udløb reduceret deres aktiviteter i Rusland.

Det gælder blandt andet store råvarehuse som Cargill, Louis Dreyfus og Viterra. Råvarehusene ophørte fra 1. juli med at hjælpe Rusland med handlen af korn.

Både Ukraine og Rusland er blandt verdens største eksportører af hvede. Før krigen stod de tilsammen for omkring 30 procent af verdens hvedeproduktion.

Ruslands fødevareministerium forventer denne sæson et fald i landets korneksport på omkring otte procent sammenlignet med sidste år. Det oplyser ministeriet til Reuters.

Højere omkostninger

Det oplyser dog ikke, hvad årsagen er til det forventede fald.

Selv om korneksporten er blevet vanskeligere og dyrere for Rusland, mener seniorrådgiver og fødevareøkonom ved Københavns Universitet Henning Otte Hansen ikke, at det vil lede til en ny fødevarekrise.

- De højere omkostninger på korneksporten vil formentligt betyde en midlertidig stigning i priserne. Men kornaftalens ophør er blot en midlertidig barriere, siger han.

De globale fødevarepriser nåede deres højeste i marts 2022 kort tid efter Ruslands invasion af Ukraine. I dag ligger priserne 22 procent lavere, end da de nåede deres højeste.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109