23948sdkhjf

Sejlrute bremser stort svensk vindmølleprojekt

Sejlruten mellem Øresund og Skagerrak står i vejen for Vattenfalls planer om at opfører en vindmøllepark, der skulle have dækket 1,5 pct. af Sveriges energiforbrug

Det ser ud til, at det statsejet elselskab Vattenfall må skyde en hvid pind efter drømmen om stor en havvindmølle på Stora Middelgrund i Kattegat.

Den svenske regering annullerer nemlig en 15 år gamle tilladelse til at bygge vindmøller i området. 

Det skyldes både hensynet til sejlruten – S-ruten – mellem Øresund og Skagerrak, samt hensynet til natur.

Risikoen for negativ indvirkning på nationale interesser for søfart og erhvervsfiskeri vejer tungt i den svenske regerings afslag.

Det svenske søfartsvæsen ”Sjöfartsverket” afviser ansøgningen, fordi det ansøgte område er i konflikt med FN's havretskonvention (UNCLOS) samt rute S.

S-ruten ligger fast

En flytning af sejlruten ville være en omstændelig proces i den internationale søfartsorganisation IMO uden garanti for det ønskede resultat.

Derfor går de svenske myndigheder ud fra den aktuelle tilstand og konkluderer, at den nuværende rute af rute S vil bringe havvindmølleparken i konflikt med skibstrafikken.

- Ifølge artikel 58-60 i UNCLOS er anerkendte sejlruter beskyttet mod kunstige øer, faciliteter, strukturer respektive og sikkerhedszone er ikke etableret i området, påpeger Sjöfartsverket.

Vattenfall beklager tab

Det statsejede Vattenfalls beklager beslutningen.

- Regeringen har besluttet at afslå Vattenfalls ansøgning om at bygge Stora Middelgrund havvindmøllepark. Vattenfall beklager regeringens udmelding. Vi vil nu analysere beslutningen nærmere for at se, hvilke konsekvenser den har, erklærer Vattenfall i en skriftlig kommentar til Søfart.

Den aktuelle ansøgning handler om 50 vindmøller på op til 290 meter med en samlet effekt på 600-750 MW og en årlig produktion på 2,5-3,0 TWh årligt, der skulle have været idriftsat i 2030.  Samlet set svarer det til 1,5 pct. af Sveriges elforbrug.

Marsvin

Vattenfall har ifølge Klimat- og näringslivsdepartementet ikke påvist, at der er taget tilstrækkelige naturhensyn angående bl.a. marsvin, havfugle, habitater omkring rev, naturværdier og kulturmiljøværdier.

Afslaget udelukker ændringer, der kunne muliggøre sameksistens. Den svenske regering konkluderer, at det ikke er muligt at kombinere tilladelsen med betingelser om forholdsregler, der ville betyde, at lokaliseringen kunne accepteres.

- Der er derfor ingen forudsætninger for at udstede den ønskede tilladelse. Ansøgningen skal derfor afvises, fastslår Sveriges miljøminister, Romina Pourmokhtari, i en pressemeddelelse.

- Regeringen arbejder hårdt på at øge produktionen af ​​fossilfri el og har for nylig givet tilladelse til to havvindmølleparker ud for vestkysten. Efter en svær interesseafvejning er regeringen kommet frem til, at en etablering på Stora Middelgrund vil risikere at skade følsomme naturværdier på en uacceptabel måde.

Dansk bekymring for fugle, forsvar og turisme

I overensstemmelse med Espoo-konventionen er danske interessenter blevet hørt, nemlig Miljøministeriet, Danmarks Fiskeriforening, Norddjurs Kommune og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

De danske kommentarer peger bl.a. om negative konsekvenser for påvirkning af havfugle, dansk fiskeindustri, dansk forsvar og turisme på Anholt, fremgår det af beslutningsgrundlaget.

101 havvindmøller tæt på Anholt

Skibsførere skal dog holde øje med to svenske havvindmølleparker i samme område. To nordligere projekter op ad den dansk-svenske søgrænse – Galatea-Galene og Kattegatt Syd – fik grønt lys den 19. maj.

OX2/Galatea Galene Vindpark AB kan opstille 21 havvindmøller, der har en kapacitet på samlet 400 MW.

Vattenfall Vindkraft AB vil opstille 80 vindmøller med en maksimalhøjde på 350 meter i Kattegatt Syd med tilhørende transformerstationer. Effekten angives til 1,2 GW og den årlige produktion til 4,7 TWh. Der er restriktioner på vindproduktionen fra medio juli til medio september af hensyn til fugle og flagermus.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105