23948sdkhjf

Ørsted bygger fem små ubemandede overvågningsfartøjer hos Tuco

Ørsted, der bygger havvindmølleparker, har designet, udviklet og bestilt branchens første ubemandede overfladefartøj af typen USV (Uncrewed Surface Vessel) til målinger af vandet, herunder vind, strøm og bølger, samt havbunden omgivelserne, f.eks. fugle og havpattedyr.

De risici, der er forbundet med offshore hjælpefartøjernes arbejde, bortfalder Frederik Søndergaard Hansen, medopfinder

Det skriver Ørsted i en pressemeddelelse.

Ørsted har igangsat serieproduktion på foreløbig fem fartøjer hos det sydfynske værft Tuco Marine Group, og det forventes, at de skal produceres inden udgangen af 2023. 

Produktionen bygger videre på erfaringerne fra en prototype og udvider de driftsmæssige egenskaber til også at omfatte aktiviteter på dybere vand i forbindelse med udviklingen af flydende vindmølleparker i fremtiden., skriver Ørsted.

Kontrolsystemerne leveres af norske Maritime Robotics, der også var samarbejdspartnere på udvikling af prototypen. 

Hedder Hugin

USV-prototypen har fået navnet Hugin USV. Den er designet til at være i kontinuerlig drift under strenge vejrforhold i op til et år ad gangen. Fartøjet har et indbygget navigationssystem, så det kan med forskellige grader af autonomi, og det kan styres både inden for operatørens synsvidde og uden for operatørens synsvidde via et kontrolcenter.

Med det nye fartøj får Ørsted kontinuerligt adgang til store mængder data, så selskabet med størst mulig præcision kan fastlægge den årlige energiproduktion for nye havvindmølleparker. Ørsteds USV-koncept har mange fordele i forhold til konventionelle løsninger, der er afhængige af, at specialiserede hjælpefartøjer medbringer måleudstyr til lokationer ude på havet. 

- Derudover øger fartøjet sikkerheden, da de risici, der er forbundet med offshore hjælpefartøjernes arbejde, bortfalder, den samlede CO2-udledning reduceres betydeligt, og driftsvinduet udvides, fordi Ørsteds USV-fartøj kan operere sikkert under barskere vejrforhold, siger Frederik Søndergaard Hansen, Programme Manager hos Ørsted og medopfinder af USV-konceptet. 

Dataene skal hjælpe med at reducere usikkerheder i den forventede årlige energiproduktion for nye havvindmølleparker. Ørsted, der har taget patent på USV-konceptet, ser et enormt potentiale i teknologien og har derfor påbegyndt denne serieproduktion baseret på den vellykkede prototype.

Se video på godt 1 minut af Hugin i aktion

Tuco har for nylig testet en anden USV-prototype på otte meter i Venedig, som Søfart beskrev i sidste uge.

Fakta om Hugin

  • Længde 9 meter
  • Bredde 2,27 meter
  • Højde 4 meter
  • Dybgang 0,8 meter
  • Tørvægt 6,8 ton med fuld tank
  • Skrogmateriale GRP-konstruktion
  • Fremdrift Twin Mercury 130 HK

Kilde: Ørsted

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094