23948sdkhjf

Banker holder kriseramt færgeselskab flydende

Nye aftaler med bankerne vil ifølge bestyerelseformand få Ærøxpressen til at gå i nul - men der skal stadig spares

Tonen i det seneste regnskab var ellers særdeles dyster. De frie midler var sluppet op, og egenkapitalen gået i minus. Men nu lysner det tilsyneladende for den privatdrevne Ærøxpressen, som sejler mellem Marstal og Rudkøbing. 

På et bestyrelsesmøde mandag fortalte formand Claus Peter Skov ifølge Fyns Amts Avis at selskabets banker har sagt god for at få den finansielle situation vendt. 

Bankerne vil ifølge avisen konvertere lån på 10 mio. kr. til aktier og give rentenedsættelse på to andre lån, henholdsvis på 28 og 22,5 millioner kroner. 

Det er netop høje renter på banklån, som siden 2019 har ædt af færgerutens indtjening og været medvirkende til en skrantende økonomi.

Aftalerne vil sikre, at egenkapitalen, som i 2022 endte på minus knap 5 mio. kr., bliver forbedret, mener formanden. Men der skal stadig spares:

- I ultimo juli får vi en egenkapital 14,9 millioner kroner og ultimo 2023 får vi en egenkapital 13,5 millioner kroner. I den mellemliggende periode, vi går ind i, bliver der ikke råd til bestyrelsesfrokoster og udlandsrejser, men vi går i nul og får et fantastisk cash flow. Det vil være positivt, og den langfristede gæld vil være nede på 36,9 millioner kroner, sagde Claus Peter Skov ifølge Fyns Amts Avis på generalforsamlingen.

Underskud alle år

Det var lokale kræfter, der stod bag, at Ærøxpressen i 2019 begyndte at sejle mellem Ærø og Langeland. De fik skrabet 55 mio. kr. sammen og kunne dermed genoplive den rute, som ti år forinden var blevet nedlagt. 

Alle årene er der imidlertid sejlet med underskud, ikke mindst på grund af høje renter, som ifølge Ærø Dagblad var på hele 10 pct. I udkastet til årsrapporten, blev der da også peget på gælden som lidt af en joker for rederiets fremtid.

"Bestyrelsens opfattelse er, at kun en kombination af en signifikant nedskrivning af gælden og en ny risikovillig investor vil kunne forhindre en konkursbegæring af selskabet," hed det.

Med de nye bankaftaler ser faren for konkursbegæring altså ikke længere ud til at være overhængeende.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078