23948sdkhjf

Udsigt til overenskomst for ukrainske søfolk på danske skibe

Danske Rederier og ukrainsk fagforening har underskrevet et forståelsespapir, der kan bane vejen for overenskomster for ukrainske søfolk på danske skibe

Ukrainske søfolk med arbejde på skibe i DIS kan se frem til at blive omfattet af overenskomst. Danske Rederier og den ukrainske fagforening Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine har underskrevet forståelsespapir og forhandler nu om vilkårene. Det fortæller Danske Rederier i en pressemeddelelse.

På trods af krig og ustabilitet i Ukraine er et stort antal ukrainske søfarende stadigt beskæftiget i den internationale handelsflåde, og cirka et par hundrede af dem er ansat på danskflagede skibe, hvor de nu for første gang kan se frem til at få en egentlig overenskomst.

Danmark i modvind om udenlandske søfolks rettigheder

Opnået enighed

Aftalen er indgået mellem Danske Rederier og den ukrainske fagforening Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine (MTWTU). I første omgang er der tale om et forståelsespapir, der afspejler den enighed, der er opnået om rammerne for en kommende DIS-overenskomst gældende for ukrainske søfarende.

- Vi har haft nogle gode og konstruktive møder med den ukrainske fagforening, og vi er enige om, at vi skal forsøge at blive enige om en overenskomst, og vi er på forhånd enige om de overordnede rammer. Jeg tror, at vi kan lande en aftale, som gælder for de ukrainske søfolk fra 1. oktober 2023, siger Anne W. Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier i forbindelse med aftalen.

Kritiske aktionærer: Mærsk skal arbejde for åbne overenskomster

Fleksibilitet

Hidtil har kun udenlandske søfarende fra Filippinerne og Indien været omfattet af DIS-overenskomster. Overenskomsten for de ukrainske søfolk vil indholdsmæssigt på den ene side ligge meget tæt op ad de overenskomster for udenlandske søfarende, som findes i dag, men på den anden side med en fleksibilitet der tillader, at de individuelle vilkår, som de ukrainske søfarende hidtil har været ansat på, kan videreføres indenfor overenskomstens rammer, oplyser direktøren.

- Ukrainere er dygtige søfolk, og selvom de ikke udgør vores største gruppe af udenlandske ansatte på danskflagede skibe, så er jeg glad for, at det ser ud til at lykkes at lave en overenskomst med dem. Rederierne har brug for kvalificeret arbejdskraft og en overenskomst med ukrainerne giver ro om, hvilke forhold, som gælder for dem, påpeger Anne W. Trolle.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094