Eksperter anbefaler leasing af tyske ubåde
Det danske forsvar kan styrkes både strategisk og taktisk med erhvervelse af ubåde, og det behøver ikke være investeringer i milliardklassen, da ubåde med fordel kan leases i fx Tyskland. Det påpeger flere eksperter i en artikel i Altinget.dk.
Forsvarsforlig på 2 pct af BNP
Drømmen om ubåde til det danske søværn er blusset op igen, efter regeringen har indgået aftale om, at to procent af bruttonationalproduktet skal gå til Forsvaret senest i 2033.
Forsvarsforlig giver håb for Søværnet
- En ubåd giver nogle unikke muligheder for afskrækkelse og suverænitetshåndhævelse, så man kan sejle rundt deroppe (Arktis, red) og holde øje uden at blive opdaget. Kommer du derimod med et skib, et fly eller en drone, så bliver du opdaget med det samme. Under vand er i dag det eneste domæne, hvor du kan gemme dig, siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet i sømagt Johannes Riber Nordby til Altinget.
Blå partier vil have ubåde tilbage i det danske forsvar
Han peger desuden på, at ubåde også er gode til at indsamle efterretninger og i sig selv udgør en trussel.
Territorialforsvar
Forskeren støttes af orlogskaptajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet, der også ser gode muligheder for det danske søværn ved erhvervelse af ubåde.
- Ren kampmæssigt er det en platform, som er meget velegnet til territorialforsvar. Med en enkelt enhed kan man skabe ret meget afskrækkelse, da den er så svær at opdage, siger han.
Norsk forsvar med maritim ønskeliste på milliarder
Johannes Riber Nordby peger desuden på, at ubåde forholdsvis hurtigt kan genindtræde i flåden, da eksempelvis den tyske/norske Type 212-ubåd kan leases i Tyskland.
- Hvis vi leaser ubåde i eksempelvis Tyskland, så kan vi komme i gang på mindre end fem år. Vi skal ikke begynde at bygge den nødvendige uddannelses-, trænings og logistikstruktur op selv. Hvis vi har 212'eren, så kan vi trække på den tysk-norske logistik- og uddannelsesstruktur, siger Johannes Riber Nordby.