Grønt kapløb
DE STORE REDERIER har indledt et veritabelt kapløb om at komme først med CO2-neutrale sejladser. Det er ubetinget positivt. Hos A.P. Møller-Mærsk har man netop offentliggjort, at man har sikret sig den nødvendige leverance af CO2-neutralt e-metanol til den første rejse med rederiets kommende metanol-nybygning fra værftet i Kina og til Langelinie i København. Her skal skibet som bekendt døbes under pomp og pragt og med kommissionsformand, Ursula von der Leyen, som gudmor.
FOR NYLIG kunne krydstogtrederiet MSC Cruises sende seneste nybygning afsted på jomfruturen fra værftet i Frankrig og til København alene med såkaldt bio-LNG i tanken. 'MSC Euribia' blev navngivet i København, og det var ingen ringere end den italienske filmlegende Sophia Loren, der stod gudmor til skibet og svingede champagneflasken.
VERDENS STØRSTE rederier er ivrige efter at vise omverdenen, at de kan levere præcis dét, som efterspørges: CO2-neutrale sejladser. Under festlighederne i forbindelse med navngivningen af 'MSC Euribia' forklarede rederiets topchef, at skibet var designet efter at skulle kunne sejle krydstogtgæster dybt ind i de norske fjorde, også i fremtiden. For som det vil være Søfarts læsere bekendt, barsler de norske myndigheder med at forbyde krydstogtskibe med fossile drivmidler i tanken at sejle ind i fjordene. Med muligheden for at slå maskineriet over på bio-LNG har MSC Cruises dermed foretaget en langsigtet investering, der sikrer skibet adgang til en af de mest populære krydstogtdestinationer flere årtier ud i fremtiden.
SET I DETTE lys er det ekstra forstemmende, at der fortsat er tvivl om, hvorvidt søfartens globale beslutningsorgan, IMO, kan nå frem til en forpligtende aftale om, at den globale handelsflåde skal sejle CO2-neutralt senest i 2050. De toneangivende rederier kæmper allerede om at komme først med den grønne omstilling. Nu må IMO død og pine følge efter.
De toneangivende rederier kæmper allerede om at komme først med den grønne omstilling