Nobelprismodtager advarer skibsfarten om nedgang
Shippingbranchen, som vi kender den i dag, står foran store udfordringer, som vil betyde, at behovet for fragt af varer og brændstoffer til søs vil aftage over årene.
Advarslen kommer fra den nobelprisvindende økonom Joseph E. Stiglitz, der ved konferencen Nor-Shipping i Oslo advarede om de umiddelbare trusler mod skibsfarten. Det fortæller Tradewinds.
Svære beslutninger
Den tidligere cheføkonom i Verdensbanken og Nobelpris-modtager pegede blandt andet på den grønne omstilling, der vil medføre en ændring i mønstret med fragt af olie over lange afstande til mere lokalt produceret brændstof og brug af elektricitet.
- Vi skal være CO2-neutrale i 2050. Det er om 27 år og udfordringen er at træffe beslutninger i dag for de næste 40 år, og det vil derfor være meget vigtigt at tage disse kræfter i betragtning, når det kommer til investeringsbeslutninger, sagde han.
Fossile brændsler på vej ud
Joseph E. Stiglitz pegede på, at 40 pct. af det, der fragtes til søs i dag, er fossile brændstoffer, og at dette tal på sigt går mod nul.
- Det er en realitet, vi er nødt til at affinde os med. Det er ikke bare at gøre skibe grønnere, men også at forstå, at efterspørgslen efter det, der bliver fragtet, vil ændre sig. I 200 år har vi været afhængige af fossile brændstoffer, og dette er et reelt, grundlæggende brud, understregede han.
Ikke noget valg
Stiglitz pegede også på det konfliktfyldte forhold mellem Kina og USA, der på sigt også vil medføre, at produktion tages hjem fra Asien, så de færdige produkter ikke længere behøver at sejles frem til forbrugerne.
Han erkendte, at behovet for ændringer for skibsfarten ikke kun er en god ting, og at processen kan vise sig svær.
- Men vi har ikke noget valg, sagde Joseph E. Stiglitz.