23948sdkhjf

Cybertruslen mod de danske havne er på højeste niveau

Truslen fra cyberspionage mod danske havne og logistikvirksomheder er vurderes til at være på det højeste niveau i ny trusselsvurdering

Både truslerne om cyberspionage og cyberkriminalitet mod danske havne og logistikvirksomheder er på det højeste niveau. Det fremgår af en ny trusselsvurdering, der er udarbejdet af Center for Cybersikkerhed under Forsvarets efterretningstjeneste.

Havne og logistikvirksomheder kan udsættes for cyberspionage, fordi de kan være i besiddelse af kritiske informationer, ikke kun for samfundet men også for Forsvaret. Det kan derfor medføre, at fremmede stater får adgang til informationer af sikkerhedspolitisk betydning for Danmark, hedder det i rapporten.

Rapporten peger direkte mod Rusland og Kina, der har en særlig interesse for viden om dansk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Spionage mod havne og logistikvirksomheder kan derfor være motiveret af sikkerhedspolitiske interesser, eksempelvis viden relateret til NATO eller det arktiske område, hedder det i rapporten.

Truslen fra cyberkriminalitet vurderes også til at være på det højeste niveau lige nu. Her kommer truslen først og fremmest fra ransomwareangreb, men havne og logistikvirksomheder oplever også et højt antal forsøg på spear phishing og BEC-scams, hvor kriminelle udgiver sig for at være en ledende medarbejder i en organisation, og ved blandt andet trusler og udnyttelse af medarbejdernes loyalitet kan franarre virksomhederne betydelige summer.

Rapporten henviser til både Copenhagen-Malmö Port og Bluewater som virksomheder, der har været udsat for denne type angreb.

Når det gælder krigen i Ukraine har Center for Cybersikkerhed ikke registreret en øget trussel, men gør dog opmærksom på, at truslen fra cyberaktivisme mod danske havne og logistikvirksomheder er på det næsthøjeste niveau.

"Truslen udgår særligt fra pro-russiske hackere, der har øget deres aktivitetsniveau efter Ruslands invasion af Ukraine, og løbende rammer mål i Vesten – også i Danmark. Det er sandsynligt, at særligt aktivistiske hackere vil gå efter mål i Danmark, herunder havne og logistikvirksomheder," hedder det i rapporten.

Vurderingen tager afsæt i analyser af danske og internationale eksempler på cyberangreb mod havne og logistikvirksomheder og er udarbejdet bl.a. på baggrund af dialog med flere havne og logistikvirksomheder i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125